3. aug. 2009

Mr Biolan ankommet!

Jeg besøker, litt for ofte, en dyr venn som heter Finn - - dot no.! Så også i går søndag, og det resulterte i kjøp av en brukt Biolan 220!
Nå har jeg i lengre tid kikket etter noe "proft" til varmkomposten. Tenkte å lage noe, men i mangel av altfor få liv, i forhold til mine "har lyst til" prosjekter, har det sakte sneket seg inn noe fornuft (mot alle ods) og hvisket meg i øret at - kjøp!


Selger var en dame rett utenfor Arendal som hadde solgt sitt flotte hus, og ikke minst 2 mål store aldeles skjønne hage, for å flytte i noe mindre og lettstelt! På nyplasen var egenkompost verken behøvelig, eller ønskelig!
Ga 1800 for den, orket ikke å prute, formen er ikke helt der, og etter møte med et slikt hagemenneske, med en slik hage, ville det vært aldeles umulig! Ja jeg faller for så mange slags sjarm!

Skulle det mot formodning slutte å regne - mye - vil jeg starte den opp i dag!På min våte vei ned til drivhuset for innhenting av morgenens tomater, fant jeg denne i ventebeddet! Digitlis laevigata! Finner ikke noe norsk navn på den, men er vel i slekt med revebjelle! Den har slike skjønne og litt uvanlige farger - eller fargesammenstning.
Her sees den i finvær, den har ca meterlange aks!

Noen som vet et norsk navn på den?


I ettertid, dette handler om oljesøl, og burde antagelig ikke leses!

"Ellers skulle jeg skrevet om oljesølet, men jeg er så oppgitt og forbannet, at jeg ikke klarer det! Etter å ha vokst opp i strandkanten, sammen med fiksere, loser, ja kystens arbeidere av alle salg, har jeg i 40 år vist hva som burde gjøres, og prediket det tidvis! Men i liket med de nevnte, - alltid for "de bestemmendes" døve ører! De har kuttet i losplikten, de nekter å sette inn store beredskapslepebåter på sørlandskysten, og de lukker øynene for at ved slike ulykker er behovet for mannskap stort!

Visstnok kom det som en overraskelse at strømmen går sørover langs sørlandskysten også!!! At det kun er mellom 5 og 10 dager i året den går motsatt vei, har de ikke fått med seg, til tross for at det er omskrevet allerede på 1300 tallet! - og at samtlige av kystens brukere vet dette! Når det i tillegg kommer som et sjokk at tungolje flyter dypt nede i vannet, slik at overflatelenesene ikke virker, må en jo bare stønne!
Jeg nevner bare kort at vi har et sjøforsvar som har båter, utstyr og trent personell som kan være ute selv i orkans vind. - Men de ligger kun til lands - grunnet pengemangel! Likeledes har vi et sivilforsvar som av samme mangel, MÅ ligge å dra seg i tyttebærlyngen! Skal til slutt tro om disse oljevernbyråkratene har hørt om sildegarn før, - de er dype og tett maska! En forbedret utgave av de kunne fange opp 90 prosent av all "klompolje!!!
Ok jeg sa det - dette burde hverken vært skrevet eller lest!


Noe oljesøl har kommet til de ytterste øyene her! Og tro det eller ei, men "byrokraten" så på radioen i dag morres at private måtte ikke gå og fjerne olje selv, - vi har et oljevernregnskap å ta hensyn til! Regnskap er altså viktigere en naturen!

8 kommentarer:

Merethe sa...

Så nydelig Digitlis laevigata er.:) Og ja jeg leste om oljesølet.......

AnitaH2 sa...

Jeg er så hjertens enig med deg hva olje-sukket gjelder. Noen skulle gå og skamme seg!
Men kanskje, bare kanskje, tenker noen en ekstra tanke rundt olje i andre sårbare områder nå - og kanskje greier noen å huske den tanken helt til valget?
Lykke til med varmkompost! Og SUKK for en digitalis!

Linecas have sa...

Til lykke med den nye kompisen. Tenker dere får et godt forhold.=))
Orker ikke kommentere oljesølet engang. =(
Den digitalisen var smellvakker. Hvor har du fått fatt iden. Den hadde vært sååå fin i exotica haven min med de fargene.

Unknown sa...

Hallo... frø av den digitalisen håper jeg???-hint-hint..

Ja for guds skyld, la oss ikke hjelpe til med å rydde opp.. for vi må jo holde oss til regnskapet. Jg blir rett og slett forbannet!

Harryford sa...

Digitalis laevigata sådde jeg høsten 2006. Men hvor jeg fikk frøa i fra - husker jeg ikke!!! Men - den er lett å finne frø til, ser jeg på nettet!

Egentlig så er det først i år jeg la merke til den, husker den ikke fra i fjor! Kanskje den ikke blomstret da!

Jeg får følge litt med å se om det blir frø å høste i år!

Olje = veldig trist!

Harryford sa...

Ok - litt seinere!
Jeg klarte jo selvfølgelig ikke å legge fra meg hvor jeg hadde fått frøa i fra, og heldigvis fant jeg svaret fort!
Det er fra Rara Växter i Sverige!

http://www.raravaxter.com/product_info.php?products_id=338

Sånn, nå kan jeg ta middagshvil!:-D

Ellen Walnum sa...

God hvil:-)

Grattis med ny kompostbinge:-) Her trenger jeg ikke slikt for jeg har verdens største kompostbinge utenfor hagegjerdet mitt:-)

Oljesølet tror jeg ikke jeg heller orker å kommentere. Blir bare så sint!

Anne på Moseplassen sa...

Gratulerer med ny binge :) Jeg har akkurat maken, den er så grei så :)

Også håper jeg det ikke blir altfor ille med dette oljesølet, er enig med deg, det virker ikke helt som om beredskapsplanene og gjennomføringen er god nok.