1. aug. 2009

Invicta - 8 grader, og en roman!

Har i mange år hatt en stikkelsbærbusk med gule - utales lys grønne - bær. Kjøpte den ca 95, sammen med en Rød Hinnonmäki! De ble plassert etter datidens "beste evne", hvilket var lite vellykket! Slik sto de en drøye 10 års tid. Avlingen ble maks 10 bær pr år, hvorav rådyra tok de fleste.
Til slutt ble de nå flyttet, og har brukt 2 – 3 år på å komme seg. I år høstet jeg 3 kg på den! Men som ikke det var nok, (som selgerne sier) bæra var fantastisk gode, også som syltetøy. Knuser de i foodprofessoren, tilsetter frysetøy og litt sukker, øser de opp i youghertbeger, og setter i fryseren. Sommerminner på boks!
Gammel som jeg er husker jeg smaken av de melduggsmottakelige bærene, (stikkelsbærdreper), og selv om minnet er noe bleknet, må jeg bare si, disse er vel så gode!!! Anbefales!

Slik skrives det om de:
Nyere engelsk sort. Store, gulgrønne bær,(ikke hårete) Meget god kvalitet. Moden i juli/aug. Resistent mot mjøldogg. Sterk mot bladfallsopp. Utbredt vekst, (men kan stammes opp). Kraftige torner (ikke noe problem) Næringsrik jord. Bør plantes på en solrik vokseplass. Høyde: 100 cm H5.Beste sort til økologisk dyrking!
Her burde det vært en sånn popup boks - er det mulig å få til???

Ellers registrerer jeg at det kun var 8 grader ute i dag mores - er dét sommertemp på sørlandet!!! Må snart sette på varmen i drivhuset!!!

Romanen, nei da blir innlegget for langt, ”tarn i morra”!

I dag, Arendalstur, bare suse rundt! Burde vært på Notoddenblusen, men har ikke energien, og til helgen er det Trebåtfestivalen hvor jeg absolutt burde vært, men formen er ikke der! Men - - - formen er god nok til å suse rundt i hagen og høre humla suse! – Hvilket er teamet for Augustmånedens kronikk på Gals ”Hjemmeside” også! ;-)


.

8 kommentarer:

fru Sandeggen sa...

Ikke for å være ekkel, men her var det 20 grader når jeg sto opp...

Jeg ønsker meg en stikkelsbærbusk like full av bær som din. Enn så lenge har jeg ikke fått gehør for verken den eller hvitrips...Har du bær til overs kan de gjerne spises med litt sjokolade på. Kjempegodt ;)

Linnemi sa...

Stikkelsbær hører til 'gamle minner', - spesielt de røde, hårete sortene som ikke er å få tak i. I alle fall ikke i butikkene. Men de er vel ikke resistente nok. ;)

Fortsett med å følge humlens flukt, du, - formen kommer når den kommer. :)
By the way: flott augustinnlegg. :)

Anne (Moseplassen) sa...

det er fasinerende stor forskjell på stikkelsbær og stikkelsbær! Min favoritt er en liten busk med røde bær som står i hagen til foreldrene til venninda mi. Mon om jeg ikke må prøve å stikke en stikling av den stikkelsbæra der *hihi* Har smakt røde bær andre steder som ikke er på langt nær så god, så det nytter ikke å bare kjøpe.

Harryford sa...

20 grader Pusepilde!!! - Ok, det er i alle fall 19 her nå i kveld - men uten sol!
De gule er gått i fryseren, men har noen røde igjen på den busken! :-)

Tja Linnemi, jeg tror at en ved heldige forhold og god beskjæring godt kan holde liv i noen av de gamle typene! Synes å ha lest at det er startet en "innsamling" av gamle sorter!!!
Takk for rosen, ikke lett å skrive noe som fanger manges interesse!!!

He he Anne - jeg synes absolutt du skulle prøve å stikke en stikling ja! ;-)
Invicta er god - helt sikkert. Rød Hinnonmäki når ikke helt opp!

Mete sa...

Flott augustinnlegg på "gal", og stikkelsbærinnlegget ditt her fikk meg til å få lyst på stekt torsk! Du bare må ha stikkelsbærsyltetøy til stekt fisk - det er himmelsk godt! Skikkelig barndomsminne! Min mormor var og er en kløpper på matauk. Sylting, safting, koking og hermetisering. Ingenting slår hennes solbærsyltetøy, stikkelsbær syltetøy eller hermetiserte moreller. Mmmmm!
Og sommer'n, den har tatt ferie, tror jeg. Ikke spesielt varmt her i Kr.sand heller i dag! Og nå er ferien slutt. Sukk.

AnitaH2 sa...

Hageselskapet har en egen bærgruppe, mulig noen av sortene er å få tak i der?
Rips er også godt til stekt fisk, det lærte jeg på Tenerife, av alle steder.

Harryford sa...

Jøss Mete, det har jeg aldri tenkt på! Stikkelsbær til stekt fisk! Har et par kilo med røde på busken ute, kanskje de skal syltes litt syrlig, til sådant!!!

Er verdt et forsøk Anitha, dette med "gammel stikkelsbær", når hagen begynner å ta litt fastere former!!!

Mormor, så mor, blanda alltid tyttebæra, som oftest var mangelvare, med rips! Merkes knapt!

På Tenerife! Har de rips der og!

Anonym sa...

Great blog.........click here