21. jan. 2010

Sonette, sprø isberg.

Det er ikke til å komme i fra at en vil ha et innslag av knasprende smakfull sprøhet i salatbollen, og da er Isberg den rette salaten.

Isberg, sprøere og saftigere en de fleste, men med et noe mindre inhold av de fleste næringstoffer. Den er blitt populær og finnes flere sorter og sortsblandinger. Hvem som har tatt frem eller navngitt sorten Sonette vet jeg ikke, kanskje en litterær salatforedler.

Opphavet til navnet Iceberg, kommer fra et klokt hode som i varme California fant ut at han kunne pakke salaten i kasser med is, for transport over til USAs kalde østkyst. Sorter ble utviklet for å tilpasses dette.
Den har siden blitt "hamburgersalaten" med de fete sauser. Dropp det, men ok, sammen litt smeltet blåmuggost, kan en være villig til å tilgi dens forføreriske evner.

Ellers kjennes gårsdagens jobbing i kroppen, en kamp mot klokka og snøen for å få bordtaket ferdig før speider. Det klarte jeg, ikke minst takket være spikerpistolanlegget jeg har investert i. En bang, og spikeren er inne. Bra når det var 700 av de. Dekket takbordene med en pressenning, så nå kan jeg fortsette med veggene i nogenunde le for snøfall. Bildet, nei det ble det ikke ork til. Prøver i dag.

Speider i går, lett snø, temmelig frisk bris. Det samme i dag, minus speider.

7 kommentarer:

Ellen Walnum sa...

Jeg prøvde meg på isberg salat i fjor, men de råtnet bort i alt regnet.......

Unknown sa...

Fikk til isberg for noen år siden. Men som Ellea sier så råtnet de bort i regnet som var i fjor. Vi prøver igjen i år!

AnitaH2 sa...

Mmmm, ser nå veldig god ut, da!
Apropos blåmuggost, jeg fikk sjampingjong-hoder fylt med smeltet blå costello oppi her en dag. Dét var godt, det!

Harryford sa...

Hmm - mine var da fine - men jeg hadde de veldig tidlig på "sommeren" - Så glemmer jeg å så flere ganger - og en må ty til plukksalaten!

Nnnnamm Anita. Har prøvd å få minsten som er så glad i sopp til å lage et smørbart sopp-pålegg med sopp, ost, kjøtt og krydder til skolematen, - og han tenker på det!
Det er sååååå vanskelig for han å finne noe pålegg han har lyst på!

Anonym sa...

Jeg direktesådde en plukkblanding i opphøyd kasse. Det fungerte finfint. Kanpt nok snegleangrep til tross for "trøndersommer". Tror aldri vi har spist så mye salat noen gang - og ei heller likt det så godt.

Var en blaning av rucola, en rødgrønn som den romeren du skriver om idag (22.jan) og en rapidliknende sak.

Dersom minsten tåler melkeprodukter så har du snøfrisk med skogsopp. God soppsmak og god smøreost.

Harryford sa...

Ja blanding av salat er fint, lettvint og spennende. Har hatt det et par ganger.

Ok så blir det osteshopping etter snøfrsisk med skogsopp. Hmmm - skogsopp? Ikke den røde med hvite prikker håper jeg! ;-)

Anonym sa...

Næh - jeg lurer nå litt på den "skog"soppen også jeg da. Det minner om sjampis. Men jeg synes det smaker godt.

Bilde (den "brune esken") i denne pdf-en
http://www.ostecompagniet.no/binary?id=210190