17. jan. 2010

6 klokker og en orkide.

Amaryllisen kjøpte jeg på Plantasjen, tror jeg. En kjempeløk, og nå har den 6 klokker. Det er da mange. Men det forundrer meg at den har så korte stilker. De andre vi har er "meterlange". Er det en annen sort dette tro. For merket er de jo ikke!

Orkideen fikk jeg på speideren, stor den og. Pen på nært hold, veldig nært, men litt "sær" sett et par meter i fra! Hadde vel kommet mer til sin rett i en slags "grønn samplanting", eller mot en hvit vegg!

Her motages forslag om plassering og stell med takk!

Ellers, Sleepytime teen slo nok ikke til første natten. Dobbel dose/pose i koppen, og god tro, men natten var over klokka 03.07. Ok 20 minutter mer enn i går natt - men dog noe kort.
Her må nok sterkere lut til! Eller hardere arbeid.
"2 dagers influensaen" synes i alle fall å vær over.

Søndag, og elgsuppe står på menyen. Dessert av gårsdagens risgrøt, omgjort til riskrem med hjemmelaget rød saus.

8 kommentarer:

Bjørg 47 sa...

Uffda, håper det hjelper etterhvert, kanskje det går bedre når det blir vår i luften, eller er det vår allerede hos deg ?
Fin Amaryllis. Jeg stusset også over at disse hadde veldig korte stilker da jeg så dem før jul. Jeg har ikke så god plass, vinduskarmene mine er 'fylt' med orkideer og Hoya og påske/pinse/novemer-kaktuser, så det eneste jeg kjøpte til meg selv , var en Julerose, og jeg regner med å holde liv i den til jeg kan plante den ut. Ha en god dag.

Anonym sa...

Den orkideen kan du skylle i vasken sånn ca ukentlig - la potta renne av og sette på plass igjen. Om bladene blir rynkete har du gjort det for sjelden. Holder du bladene spenstige så er det "riktig". ;) Den tåler for mye vann dårligere enn for lite.

Du ser det forresten også på luftrøttene. Når de er helt blekgrønne og rynkete vil de bli veldig glade og mørkere grønne etter en dusj. En glad rot er tykk og ikke innskrumpet og med vekstsone i tuppen.

Jeg blander veldig svak gjødsel (1/4 av potteplantestyrke eller mindre) på dusjkanne og dusjer nedi barken ved siden av røttene/planten 1-2 ganger innimellom i uka.

Og så når den er avblomstret lar du bare stilken visne så langt den selv vil før du klipper av det døde (det er ikke sikkert den vil visne helt ned). Er du heldig skyter den derfra og blomstrer på nytt.

Den setter visstnok knopper best ved vekslende døgntemperatur... Ned om natta og opp om dagen. Liker ikke sørvindu(direkte sol), øst eller nord er best.

Egentlig enkel og grei - tilgir masse om du ikke får til "alt".

Lykke til - både med orkide og søvn.

Harryford sa...

Jaja, det ble nå en times tid med søvn seinere på morran Bjørg, så går nå denne dagen og!

Så flott Smgj, Føler at jeg har fått vite "alt som er verdt å vite" om stell av orkieder nå! :-) De er nye for meg.

Ellen Walnum sa...

Vi får jo håpe at de 20 min. ekstra var en begynnelse på noe bedre.

Jeg hadde også noen amaryllis som var korte i stilken, men jeg syntes det var helt greit, for da bøyde den seg ikke så voldsomt etter lyset.

Nå har jeg også fått sådd tomater, så nå håper jeg det ikke tar så alt for lang tid før jeg også kan melde om spiring:)

AnitaH2 sa...

Det kan hende at amaryllisen har hatt det litt kaldere enn de andre?
Ellers pleier jeg å "slippe løs" mine orkideer. De er jo ikke skapt for å klypes fast til en pinne!
I det siste har de ligget oppi en blomsterløs julekaktus, til alles glede.
Lykke til med teen, forresten. Historie om te i min blogg... Hi-hi!

Harryford sa...

Ja jeg gir ikke opp på første forsøk, det ligner ikke meg Ellea!

5 dager nå så har du "tomatene" i boks" ;-)

Slipp orkideene fri - det er vår - hmm - skal tenke på det Anita. :-)

Unknown sa...

Orkideer er ikke min styrke. Jeg har en som har blomstret uavbrutt i 4 år!!! Men alle andre som kommer i hus bare dør. Så jeg vet ikke. Lyst men ikke direkte sol.. ikke trekk.. fuktig. Tenk hvordan det er i regnskogen. dvs de trives best på badet.
He-he...

Harryford sa...

4 år med blomstring! De må jeg si!

Holder den ut i et par år til, håper jeg at jeg har fått et bad med vinduer!:-)