20. jan. 2010

Salatpause med "Hamsun på sørlandet".

Kanskje ikke sån direkte med Hamsun da, men gjennom en bok som er kom for noen måneder siden.
Men først, er så sliten i dag etter herjingen med garasjen i går, at jeg hopper over dagens salatportrett;-)
Trodde jeg skulle fått på bordtaket i går, men det var altfor optimistisk. De melder opp til 40cm snø så....! Men jeg fikk i alle fall montert opp takbjelker med mellomlegg. Rakk vel også en 5 - 6 bord før jeg måtte gi meg for middag og speider.

Så Hamsun. Ei bok med en fin liten bunt Hamsunkjennere er satt sammen av tidligere mangeårig redaktør i Agderposten, Stein Gauslaa. Den tar for seg Hamsuns liv og diktning på sørlandet, hvilket ikke er så lite. Selv har jeg kun lest 6 - 7 stykker av hans "standardverk", og kommer kanskje ikke til å lese så mange flere. Men jammen er det interessant å lese om mennesket Hamsun.

Journalist mm Knut Borge har utalt følgende: Vi kan ikke ønske oss en særegen, orginal litteratur, uten å akseptere særegne originale forfattere" Den rollen fyllte Hamsun til fulle. Ha synes å ha vært en mennesketype jeg ville holdt meg langt unna. Typen finnes i rikt mon i dagens sanfunn også, men de skaper lite verdt å lese i ettertid!

Nå garsaje. Mer salat i morgen!

Minus 3 - snart snø!

Mer Hamsun her; http://www.nb.no/hamsun2009/ressurstorg/ressurstorg/nye-utgivelser-boeker-cd-er-filmer-m.m/gauslaa-stein-red.-hamsun-paa-soerlandet

4 kommentarer:

hajal. sa...

Hamsun og hans liv og levned kan vel diskuterast opp og ned i mente på ymse vis, men at han var ein god forfattar er det ingen tvil om. Har bare vore gjennom det som var "skulepensum" i mi tid, men dei har "sett merke".

Randines hageblogg sa...

Jeg likte(r) Hamsuns bøker og trodde han var rimelig grei til jeg leste selvbiografien til kona Marie for mange år siden.
"På gjengrodde veier" står i bokhyllen, men om den noensinne blir lest vet jeg ikke.
"Markens grøde" er nok en favoritt.

Ønsker deg lykke til med byggearbeidet!

AnitaH2 sa...

Nei, vi blir nok ikke ferdige med ham. På godt og vondt. Tror nok Borge har et poeng.
Dette er en av de (til tider få...) "pensum for bibliotekarer"-bøkene som jeg gleder meg til å ta fatt på. Ender opp med Markens Grøde hver gang jeg liksom skal ta tak i Hamsun igjen. Bare ELSKER Markens Grøde. Og Victoria, da. Snufs!
Ellers er det spennende med salatene dine, som det var med tomatene!
Med det været som er nå, synes jeg egentlig du som arbeidsgiver for snekkeren kan tillate ham å la være?!
;-) Det snakkes jo så mye om at det er viktig med fornøyde arbeidstakere og snille, forståelsesfulle arbeidsgivere for tida?

Harryford sa...

Med untak av "perlene" hans, synes jeg mennesket Hamsun for tiden er mer fasinerende en hans skriverier.
Har ikke lest Kolloens biografi, men gjør det etter denne.

Det er pussig det med å "drive" for seg selv" Anita. En "utstår"mere da!
Men det har lett for å bli mye "hopp og sprett" jobbing, og i livet totalt, blir det sjeldent mer utført på denne måten, en hva den som jobber jevnt og trutt utfører! Men jeg er nå ikke i faresonen ennå. ;-)