25. okt. 2008

Byved!

Jasså - du er en disse som bare skal ha byved du og? Orda falt i en matpause forleden dag. Jeg satt sammen med en som besitter en av de få store natureiendommene her i kommunen, og praten gikk om ved og kløyveutstyr, slikt som gutter prater om i matpauser!!!

Jeg finkløyver veden, og bruker ikke disse grove bedehuskubbene som kun ulmer og fyller pipa med bek! "Bedehusveden" er liksom kjepphetsen min det, mot "vedbønna"! (en bonde-- flere bønner!)

Jassa ja, så det er bare byveden du bruker, den som har hvit ved og rein bark! Måtte le, hadde aldri hørt uttrykket byved før, men jeg forstod godt hva han mente! Truffet derimot, følte jeg meg absolutt ikke. Her fyres det med et fargrikt felleskap, hva ved angår. Idèalblandingen, er 1/3 bjørk og 2/3 eik! Den første til rask oppfyring, den neste til godvarmen! Høst og vår brukes "resten"!

Så i dag blir det litt vedjobbing igjen, har et par lakter med kløyved 60cm som skal deles i 2, desverre både i lengde og bredde!!!

Ellers gleder jeg meg over at lysten til å skrive noen ord er tilbake. Noen ganger er den ikke der, ingen ting er verdt å notere, jeg orker ikke å "true", - og lar være. Så plutselig en morgen er det så mye jeg har lyst til å skrive om, at jeg ikke klarer å velge!!!! I dag ble det ved!

Tenkte jeg nå ville legge inn en av disse You tube videoene; men klarer ikke å velge!!!! Hvem skal få "æren" av og bli den første i bloggen min!
Brukte semikolon i den settningen, så på et tv program at semikolon er på vei ut av skriftspråket, og at vi ikke lenger vet hvordan det skal brukes? Passa det der tro!

Fruen ankommer, vi tar en kopp te i stillhet, før de "håpefulle" anstiger!

Ha en riktig fin helg dere som måtte kikke inom!

7 kommentarer:

hajal. sa...

He he...byved ja ...!
Eg har òg ein kjepphest når det gjeld ved. I dei 15 åra eg har jobba som avløysar rundt om på gardane her i området har det blitt ein god del vedhoggst, og eg vart fort nokså overraska over kor mange av dei som vraka greiner som var under ca 20 cm . Desse greinene er etter mi meinig det aller beste som ved, dei brenn ikkje på samme måten som tjukk ved og vert liggande lenge og gløde og varme - no har eg klart å snu fleire av dei , så no vet det stadig meir greiner som vert teke vare på i vedstablane her omkring.
Sjølv brukar vi te mykje slik ved og det er ikkje mykje anna enn ris som ligg att der eg høgg til eige bruk.

Ellen Walnum sa...

Ja til et fargerikt fellesskap i vedovnen:-))

Kristin Aurdal sa...

Hmm semikolon ja. Tror aldri jeg har brukt det - og husker ikke om vi hadde om det på skolen - og for all del - det betyr slett ikke at vi ikke hadde om det.
Har etter hvert oppdaget at det er mye jeg ikke fått med meg derifra.
God lørdagskveld til deg.

Harryford sa...

Duverden, 20 cm var grovt!!!! Her blir alt som er over 2,5cm til ved!
Jammen bra du driver med litt "folkeopplysning" der vest! ;-)

Der og Ella! ;-)

Jeg bruker visst mer semikolon en jeg var klar over New Dawn! ;-) - skjønner!

Nå har jeg saget meg gjennom Popquis, Knut Gribb, Englefjes og 20 spørsmål! Det verker i ryggen"!!!!

En riktig fin lørdagskveld til alle 3.

potentilla sa...

Jeg liker semikolon; ting kan nyanseres mer med flere redskap til rådighet. Nå var kanskje den semikolonanvendelsen i grenseland, men pyttpytt...

nefertiti sa...

Jeg er også veldig glad semikolon, men jeg har forstått det slik - etter at jeg begynte i oversetterbransjen - at det er 'teit' å benytte seg av :-/

Harryford sa...

Tja grenseland, men ikke "ulovelig"!

Jasså "teit" - er vel synonymt med "gammeldags" det da!!!

Tror jeg må bruke det oftere jeg gitt! Tradisjonsbærer for semikolon! :-)))