23. jan. 2009

Motivasjonsgave ferdig! Yess!

Dette blir et veldig langt skriv, men ta helgen til hjelp! Lykten har en fin historie å fortelle!
----------------------
Ja så var motivasjonsgaven ferdig! - Endelig blir det sagt i bakgrunn! For prosjektet ble som alltid, større en først tenkt! - I den grad noe var tenkt!
Jeg husker ikke lenger om det var motivasjonsgaven, eller lyktene jeg ville lage til speideren, som kom først, men det spiller vel liten rolle!

Hva lykta angår, vil jeg på det sterkeste presisere at dette er en prototype, med alle dens feil og mangler! Men den er likevel sjarmerende nok, til at den kan gis bort!

Forbildet for lykta er en av mange ”modeller” som kom i bruk på midten av 1700 tallet, og var med frem til 1900 tallets begynnelse! Glass var dyrt og noen ”modeller hadde kun en ganske liten glassbit som ”vindu”! Denne modellen, må nok sies å være fra 1800 tallets slutt!

Disse lampene var enkel bondesløyd, laget med et minimum av redskap og materialer! De brukte det de hadde for hånden. Slik har også jeg laget den, og har unngått maskinbruk, som elektriske høvler, freser, sager osv! Real handmade!

Som alle ”store prosjekter” blir det en ”bakomfilm”! - så også her, men i ord!

Dette er et gjenvinningsprosjekt, hvor hver del har sin historie! Noen deler har en lang historie, andre en kort

Treverket, som er impregnert furu, stammer dels fra min terrassebygging for 12-13 år siden, og dels fra en brygge som ble bygget her i Risør i 1965, og revet en gang i 80 åra! De siste materialene er følgelig godt saltimpregnerte, i tillegg!
Impregnerte materialer er for å si det enkelt, noe dritt å bruke til småsnekring. Trefibrene er kust under impregneringen, og er veldig løse å jobbe med! Anbefales ikke!
Grunnen til at jeg likevel brukte de, var tildels at de var ”for hånden, ” og at dette skal være en helårs utelykt!

Glasset er fra det ca 12 år gamle Hydro drivhuset jeg kjøpte for et par år siden,. Det som jeg knapt fikk ha i ¾ år, før stormen knuste ramma og 103 vinduer! Av den katastrofen ble det ”noen” småbiter av glass å velge i!

Luftedekslet i aluminium er rester fra en passagerkatamaran, som jeg var med å bygge her i Risør i 1995. Det er en del av ventilasjons-systemet! Båten ble bygget til Hamburg og gikk noen år på Elben. Siden ble den solgt til Rotterdam!

Lysholderen var en nøtt, jeg fant ikke noe i ”mine gjemmer” som kunne brukes eller bygges om, så etter noe tenking ble det tur til et liten gjenbruksbutikk! Der fant jeg en adventstake, med 4 ”skåler”, til 10 kroner, og dermed har jeg holdere til ytterligere 3 lamper!
Adventstakens historie er ukjent, men noen år gammel er den, eller kanskje den er i fra Østen, for den er sammensatt av ”kjøpedeler” og noe ”hjemmelaget” klabb!!!

Hanken av ståltråd er fra eiendommen her, og har vært støtte til en liten telefonpåle, som ble tatt ned da jeg overtok - den sto jo midt i grønnsakslandet!!!
Kobber-stiftene er kobberklink, og fulgte med en fin liten Mahogni robåt jeg reparerte for en filmann fra Jar. Han er god til å filme, men ikke like god til å vedlikeholde båt!!!

De ”store” messingskruene på håndtaket, kommer fra en flott seilyacht som heter Eileen I. Bygget til Sam Eyde – hvis jeg ikke husker feil. Båten gikk i de senere år i Oslofjorden, men hvor den er nå, husker jeg ikke! Den er blitt erstattet av Eileen II – som går i charter der inne!

De små messingskruene på luftedekslet kommer fra en 34 fots ”sjørøverbåt” fra Drammen jeg var med på å bygge om en gang i 80 åra. Rart de bygde den om, de skulle jo til Vest India! ;-) - Vel, båten ble bygget om og de dro av sted, men reisen endte på Tenerife, eller var der Madeira. En kveld de var i land, - forresten den første gangen siden avreisen fra Norge, at alle om bord var i land samtidig! – kom det noen kjempebølger fra flatt hav, som slengte hele båten på land! Totalt knust! Det ble også Vestindia-drømmen – og kjærligheten!
Skruene er fra en skuffeseksjon vi tok ut!

Ja slik er det, liten lykt, rommer mye historie! Og forhåpentligvis kommer nye historier til!

Jeg gjentar - igjen - at lykten kun er et stykke grovt ”bondeformål”, laget med det en har for hånden, i ca 1880 talls stil og med tilsvarende arbeidsredskaper, og ikke minst arbeidsmetoder og ”nøyaktighet”!. Materialene bestemte form og utrykk!

Jeg håper den med sitt noe, nå til dags, ”høyst hjemmelagede utseende” - likevel kan tilføre "plastalderens" mennesker følelsen av noe ekte! Noe som ”dette kunne jeg og ha gjort”! – hvis jeg . . . !!!

Lykta er overflatebeahdlet etter gammel metode, med terpentin og linolje! Fargen ble noe ”spesiell” pga impregneringen, men tiden vil gi den - ”den rette” - patina! Men det krever at lampen får være ute, året rundt!
Den altfor blanke lysholderen vil nok snart få sin irrgrønne messing!

Det finnes mange muligheter for å gå videre med behandlingen, som for eksempel linoljepussing for et blankere utseende, pigmenttilsetting, kanskje gråtoner, eller like tidsriktig, grønn umbra, og til allerede nå å forta grønnsåpevasking. Anbefaling – la den være, og heng den ut, helst litt under tak – takskjegg, nå i disse regnværsvinterne! Lys i drivhuset er og koselig! Brenn lys-stomper noen timer på kvelden!

Nå er det jo slik at ikke alle liker den grove, ”bondesjarmen”, eller ”Franske fornemmelser i Nordiske haver”, som det nå heter! Stilen som tillater at saker eldes og ser brukt ut! Noen kaller det forfall, og kan slettes ikke like det!
Skulle den tilfalle en som liker å ha ting ”litt på stell”, håper jeg å få beskjed om det, slik at lampen kan ”omplasseres”! - - Jeg vil jo ikke ”skremme” noen fra å ta situps! ;-)

En kan til slutt spørre seg, hvorfor bruke timevis på slikt, når så mye fint er å få kjøpt til priser som ikke en gang dekker materialprisen her i landet! Tja, det handler vel først og fremst om følelser og holdninger!
Argumenter som brukes av kunder jeg er med å lage båter til, - båter som koster 3 ganger prisen av ”hyllevaren”, - er ofte at produktet er unikt, altså at det bare finnes en av de. At de er miljøvennlige, som ”kortreiste” materialer. At de kjenner opphavstedet og ”historien” til materialene. At det ligger omtanke og genuint menneskearbeid bak hver detalj. At de kjenner ”historien” til de som bygger. Og at de er med på å utforme produktet, og ”deltar” i prosessen!
For noen er Made in Norway ettertraktet. Det meste er snakk om følelser, - for dem det gjelder, - riktige og gode følelser!

Jeg regner med at samme argumtrekka vil gjelde for lykta, i tillegg til at alle materialene er reddet fra dynga, og kan med godt stell og vedlikehold, leve videre i nye 100 år!

Det faller meg ikke lett å gi fra meg slike ”enkle bondemøbler”, siden jeg til daglig holder på med nesten det motsatte, hva utforming og finish angår! At jeg kan levere kvalitet litt utover det vanlige, har holdt meg i live – til nå!!!
En sammenligning kan kanskje være Hardangersøm, mot raggsokker av brukt restgarn! Hvilket det siste min mormor var en mester i! - Rekke opp, vaske, strekke, sortere ullkvaliteter til de forskjellige delene av sokken, finne gode fargekombinasjoner osv – skal tro om det gjøres lengre i Norge!
-----------------------------

Siden jeg skreiv dette i natt, har jeg "langtidstestet" lykten, og sitter igjen med noen funderinger!
Till tross for hva gamle bilder fortalte meg, laget jeg lykta ekstra høy, for å unngå at den ble for varm i topp-plata! Estetisk vill jeg hatt den kortere! - men "fornuften" sa meg at la være, prøv først!
Nå synes jeg den ble vel varm likevel, særlig hvis det brukes et høyt lys! Mulig jeg må øke luftinngangen nede, men det er ikke ønskelig for en utelykt!
Jeg har gjort meg noen tanker om at dagens "stearinlys" nok er langt mer effektive og varmeavgivende, en tidligere tiders talglys! Hmmm vi skal se at "vinneren" må til å støpe talglys! ;-) - neida jeg skal nok finne ut av det!

Vel vel, da var det på tide å ta helg, familien er bespist med kyllingfillet fra Kiwi, og indiske sauser over risen - det er stille i huset nå! Pus ligger under sofaen, hun rev ned en 1000 biter på et puslespill under arbeid!!!

Får vel prøve meg på noen situps i helgen, og kanskje en tur til Plantasjen! Jeg lover korte grønne bloggtekster etter helgen! ;-)

Ha en riktig fin helg, dere som har kommet helt hit! ;-)

.

36 kommentarer:

Mariann sa...

Det ble en kjempeflott lykt du har laget. Litt av en historie den rommer også. Nå kan vi gremme oss og angre vi som ikke er med i situpsgjengen.

God helg til deg og dine!

Harryford sa...

Takk det samme til deg Mariann - ja jeg sitter nå her og "venter" på 6 kaffen!! (må lage den sjøl da men!)

Men - det blir nye sjanser for situps og premie i februar! - Men hva det blir for noe da aner jeg ikke!! (jeg synes det er gøy å lage noe da vet du" ;-)

Gry sa...

Helt fantastisk! Og så den unike historien bak. Heldig er mottakeren!

Aud sa...

Den lykta er kjempekoselig, heldig er den som får den ;-).
Artig at du forteller historiene bak materialene.
God motivasjon for situps gjengen denne.

solfrid sa...

Jeg får vel begynne med sit-ups, da. For ei flott lykt!

Harryford sa...

Jaaaa - klart du skal - men er ikke du en spreking da Solfrid!
- Men det er nå god plass i "trimstudioet" her så - nøl ikke Gry og Aud !!!! ;-)

Anonym sa...

Det var en svært interessant historie om gjenbruk dette; rent forbilledlig. Mange historier bak de ulike delene.

I går på trening hadde vi en såkalt "helvetesøkt"; 30 minutter sammenhengende, helt uten pause, med situps... Jeg måtte gi meg etter 21 minutter og ingen klarte halvtimen. Neste gang er målet minuttet mer. :D I tall blir det rundt 900. Bestemann (eller strengt tatt bestekvinne) klarte 1100 i går... Imponerende.

Riktig god helg der øst i nabofylket.

Røsslyng sa...

Ollala, for et praktstykke av en lykt :) og ekstra artig med historien bak hver en liten del. Imponerende!
Ønsker deg en trivelig helg!

Merethe sa...

Den lykten var så fin!!!! Historiene bak alle delene var morsomme å lese. Du er en tusenkunstner som får til å lage slikt av gjennbrukte ting. Herlig. :)))))

Harryford sa...

Jeg synes du er flink jeg Oyhovoft - ikke noe å skamme seg for for bare 21 minutter! :-D !!! - Imponerende! - var vel ikke noen premie heller! ;-)

Harryford sa...

Takker så mye Røsslyng og Merethe! Saker man gjør av pur glede, blir ofte bra - uansett hvordan det ser ut! :-)

En riktig fin helg til dere og! - og ikke minst en god helg til Oyhovoft og din rygg! - der i "vestfylket" :-)

Anonym sa...

Nei, der sier du noe. Ingen premie i det hele tatt; det burde vi jo få vi som driver med pervertert trening. :D

Det er fjorten dager til neste gang vi skal gjennom denne økten; fram til da er det mest manualene som skal få kjørt seg (eller strengt tatt den som løfter manualene da hehe).

I kveld, derimot, skeier man ut med fire halve brune her. Det syns man at man fortjener midti vestfylket. ;)

nefertiti sa...

Noe så flott! Både lykten og historien bak.
Jeg slenger meg på gulvet med det samme - hundre situps, minst - med skru!
;-D

Gry sa...

Hadde det nå vært snakk om å gå på tur eller noe hadde jeg vært med. Men situps, nei så vondt vil jeg ikke meg selv....

Harryford sa...

Tiltrerdes Nefertiti! :-) - men det er nå mange dager igjen av måneden - og antallet er ikke utslagsgivende - i seg selv! ;-) men de med skru derimot, ville nok kvalifisere! :-D

Med eller uten, ha en fortsatt fin helg!

Harryford sa...

Hi hi Gry, du ha nevnt det før!!! - Har du prøvd 1 - en - altså 1, - det skulle ikke forundre meg om det ga mersmak! :-D

Red Hobbitt sa...

For en nydelig lykt, i tillegg til å være fingernem er jeg imponert over din kreativitet.
Måtte ta noen sit ups ekstra i dag, ikke for at jeg kommer til å nå opp i toppen - men for at jeg plutselig synes at jeg skylder deg det siden du legger ned så mye arbeid i dette. Ønsker deg og dine ei riktig god helg!

Harryford sa...

Noen ekstra situps skulle vel være i tråd med "intensjonen"! Red Hobitt ;-) - og dine vel dokumenterte "Steg" var imponerende!
Jeg leste i bloggen din i går kveld, men jeg var for trøtt til å kommentere, men taker herved for pene ord!

Men som nevnt før, antallet blir ikke utslagsgivende - i større grad, denne gang, for hvem som stikker av med "gaven"! Det blir en "helhetsvurdering" - i form av loddtrekning!!! - tror jeg!!!

potentilla sa...

Svært pen, selv om det ikke ble rugekasse...(tviler litt ennå, jeg)
Flott med gjenbruk og tålmodigheten din er imponerende.

Unknown sa...

JØss så spennende å lese om! Jeg er kjempefasinert av gamle ting og deres historie. Sitter liksom igjen vibrasjoner av tid i slike ting.

Ser litt skummelt ut med lokk av tre?? Men det har du sikkert kontrollen på.

Stilig!

Sigrid sa...

Nydelig arbeid, Harryford! Med kreativitet og håndlag er det mulig å få til det utroligste av hva som helst. Dessverre holder jeg nok jumboplassen i situpstevlingen :-)

Harryford sa...

Rugekasse Potentilla, jo fremdels mulig, men i såfall må jeg si meg imponert over rugekassekavliteten der nord! ;-)

Harryford sa...

Sikkert og sikkert Charlotte, det var nå slik de gamle hadde det"! - - men det ble varmt ja! Under dekslet er det luftehull!
"Prøvekjørte" i hele går, inne i stua med 24 grader og halvhøyt lys, - og jeg mere det skal være trygt!!! Men tar en på "varmeskjoldet" brenner en seg!!!

Harryford sa...

Jumboplassen Sigrid, men likevel med i "trekningen" - (ja visst du har lysst da - og det regner jeg med!!!) :-)

Anne på Moseplassen sa...

tusen takk for flott innspill på bøker, jeg har ikke så stort bibliotek enda, og den du nevnte hadde jeg ikke kjennskap til :)

Flott lykt!

Harryford sa...

Koselig du likt lykta! Jeg suger til meg all ros jeg - for det har jeg lært at man skal! ;-)

Stikk innom biblioteket og lån boka jeg nevnte, den er veldig informativ, litt basic, og litt "anderledes"!
Den søker Økologisk likevekt! - Utfordrende!

Gry sa...

Ok, så har jeg prøvd! Men jeg er ikke med altså. Jeg klarte svimlende 4 stk....

elle-melle sa...

Åhh den var nydelig!!!!!!!
Jeg er fryktelig lei meg for at jeg ikke er med i konkurransen - aldelse,virkelig fryktelig lei meg.

For en gave du har som kan trylle frem noe så vidunderlig av materialer som er "utgått på dato"
Eller, det var galt å si trylle for jeg kan se at det ligger MYE arbeid i dette. Og så vil du gi det bort?
Du er sannelig velsignet med enda en gave - raushetens gave, og den skal jeg si deg er ganske unik og slett ikke å få kjøpt.
Herligheten for en mann:)

Hils din frue og si at hun har gjort et særdeles godt valg.

Harryford sa...

Yess Gry! - Og ennå er det mange dager igjen av januar! Et lite rykk nå, og du er med!!! ;-)

Harryford sa...

Blir litt rørt over slik ros Juni! - og genrøs er nå du og! :-)

Det med fruen ja! - Tidvis kan jeg vel passere!!! Men jeg har visst nok av "hverdager" i løpet av året så!!! Men til tross for det, har hun holdt ut i 24 år!!!

AnitaH2 sa...

Så flott! Snakker om tusenkunstner!!!
Jeg skjems nå over at jeg kastet tilsvarende lyseholdere i søpla i høst (da jeg drev Kill Your Darlings, keep your arms-øvelser ute i boden). Så dem for meg i en to-armet stubbe jeg har, men var skikkelig grinete fordi jeg sikkert aldri kom til å kunne holde en drill igjen. (Bare tull, selvfølgelig. Det går fint å holde driller, man må bare ha litt Ibux i huset...)
Best av alt er jo at du drar med fler, neste uke er det sikkert fem på Gry og 25 minutter på vær vestlige venn...
Slenger meg på gulvet så snart jeg har trykket "send"! Trur eg ;-)

Harryford sa...

Fold disse hersens armene dine pent over brystet og ta noen situps, det gjør godt - etter eeeen stund!

Du bringer på banen et tema jeg har tenkt på noen ganger!
En venn av meg som har fibrom... pluss pluss, og tidvis har nok med å sitte stille i stolen, spurte meg en gang: Hva ville du som er så "fysisk" i arbeide og fritid gjøre, hvis du av forskjellige årsaker ikke hadde muligheten lenger?

Ja si det! En frustrerende tanke. Det har hendt meg mange ganger, i mange år, men da har det vært hodet som var årsaken, og når hodet er på "reise i de ytterste galakser", har det heller intet ønske om, eller ork til, å frembringe noen tanker om "fysiske" gjøremål!

Men vist årsaken er "fysisk kroppslig" blir det verre! Da vil jo hodet, men kroppen orker/kan ikke! Den situasjonen mange gamle havner i! Hva gjør en da! Lar være, finner på noe annet! Jo sikkert fint! Men jeg er redd "suget" er der ennå, selv om en fortrenger det, gjemmer det "langt bak" osv!

Svaret fant jeg vel ikke, utover tanken jeg har om at jeg må prøve å få noen til å hjelpe meg med å "utføre" handlingen!
Altså, hodet virker og er kreativt, men kroppen vil ikke! Løsning: få noen med "god kropp" til å utføre handlingen, etter "instruksjoner" fra ditt hode!!!
Mulig dette er bare en drøm og ikke realiserbar, en videre ikke "tilfredsstillende" nok! Men i alle fall verdt et forsøk, om situasjonen skulle dukke opp!

Så med alt dette forsøker jeg å si Anita, når kroppen butter, og hodet mener at "alt suger – og vil gi f....” - så tenk at jeg har han/hun til å hjelpe meg! Det er for de fleste voksne mennesker en større glede å hjelpe, enn å bli hjulpet! - Den største ”hindringen” er å spørre!!!

Mange ord, en tidlig søndags morgen!

Ps, Det er ikke lenge før Gry drar hardt innpå Oyhovoft! ;-)

Anne på Moseplassen sa...

Da ligger det en utfordring til deg på bloggen min :)

Harryford sa...

GULP - !!!! - men jeg tar utfordringen! :-)

Mari Anne sa...

Åh- jeg bare rett og slett h-å-p-e-r at jeg vinner den lampa. Jeg elsker gamle ting, og den ville passe perfekt ved benken på trappa. Hm - tro om enda flere sit-ups hjelper - hm.

Sokker, joda noen av oss stopper fortsatt raggsokker.

Harryford sa...

"Noen" av oss er vel Anne det da! ;-)

Flere situps hjelper, alltid, men kanskje mer for mavemusklene en vinnersjansen! Det går mot loddtrekning - denne første måneden!