30. jan. 2009

Tomatspirekonkurransen 2009

Tomatene er noe helt spesielt for meg. Tror det kommer av at jeg i min "voksen grønne barndom" begynte med å så tomatfrøa, og at det da var de som spirte først! Den første glede over vårens komme! Den gang betydde det mer enn i dag, da vintrene var "lang og mørke" i den tiden!

Så her er altså årets begynnende spiring!!

Første sort i mål var Black Russia, antagelig vant til kalde forhold
Såpottene har stått ved siden av vedovnen, og fått "dag og natt" forhold.
2. plass var Marmande, en bifftomat - gir få med stor frukter - litt "luksus" med plassen de der!
3. plassen ble delt mellom Chocolate Chery og Tigerella. De første er moms, men de vil ha det varmt. Tigerella er en riktig produktive frisk god tomat! - Med morsomt utsende!


Nytt Drivhus. Dag 3.

Det ble vel ca 5 timer med jobbing i går. Halvparten av tiden gikk med til å finne frem redskap, og når jeg endelig fant de, måtte de pusses opp! Lagring i fuktig garasje er katastrofe for carbonstål!!! Høveltenne så ut som jeg hadde prøvd å høvle i granitt! Vi har eget verktøy i båtbua, men det får være der!

Hvor stor interesse alle disse detaljene har vet jeg ikke, men for de som følger med kan det nok snappes opp noe nyttig, som kan brukes ved snekring generelt!
Jeg gjør det enkelt, og så er det bare å spørre hvis det skulle være noe å lure på!

Jeg begynte med å lage bunn og toppline på langsidene. Materiale var for korte og måtte skjøtes. Jeg valgt skråskjøter uten "nakke" fordi de er enklere å lage! Linene skal ha en lengde på ca 5,5 meter. Det blir lengden på drivhuset!Først lagde jeg en gigg for skjæring og høvling av nøyaktige skråskjøter. Giggens sider og glideflater må være i vinkel på bunnen.


Her er stykket som det skal skjæres skråskjøt på, lagt i giggen for tegning av skjærestrek! Lengden på lasken er bare sånn omtrent "akkurat passe lang"! det finnes masse regler - men!!!


Her skjæres det etter streken med El stikksag.


Giggen settes på og festes med en tvinge på tvers. Så høvles den ujevne skjæringen til, nøyaktig etter giggen! Høvelen holdes på skrå, slik at glideflatene sklir på giggen, og høveltanna gjør jobben med skjøten!


Etter en goooood stund er alle skjøtene nøyaktig like!

Jeg skrudde skjøtene sammen med 2 skruer, en fra hver side. Dette gjorde jeg før jeg hadde på lim. Tørrskrudde. Skal en bore og holde ting på rett plass etter en har påført lim, blir det lett et "glidende kliss"! Så, tørrskru, demontere, smør på lim, og skru sammen! Ikke noe gris og glidninger, som gjør at det hele blir feil. En ren fornøyelse å jobbe slik!Det sjekkes at skjøten er tett og fin. Det var den ja! "Overrettmerke" sette på, og plankene nummereres. Slik at det umulig kan bli feil! Omstendelig ja, men greit å ha når en blir avsporet, eller det blir seint på dagen!

Siden det er 0 grader i garasjen, og limet skal ha 10 grader pluss, må materialene varmes opp! Kanskje ikke helt etter EUnormen dette, men jeg passer på!


Så var limet påført, skruene skrudd ned, og tvinger påsatt på endene av skjøtene, sånn for "ekstra"!To be continued!

.

10 kommentarer:

Marit sa...

Du verden, du er jammen flink! Jeg hadde tenkt å så tomater snart, så jeg får slenge meg med i den konkurransen i hvertfall. Jeg har kjøpt noen nye frø i år som må testes ut. Spennende å følge drivhusbyggingen din da!

Maria sa...

Fornøyelig lesing. Når jeg ser etter, kan jeg se at du har tungespissen utenfor i munnviken når du skrur sammen! Gleder meg både til å følge oppføringen av drivhuset her- og se resultatet. Må jo kjøre ned å se! Var det i april du da det var ferdig? Ler

Unknown sa...

HImmel.. jeg dåner!

Mari sa...

Fine teskje kommentarer :) Nesten så jeg kunne prøvd det selv, men bare nesten ;)
Blir bar dette!

Mari sa...

Hehe BRA altså selv om det kunne nok blitt en fin bar, en litt tropisk en.

Ellen Walnum sa...

Jeg bøyer meg i støvet av beundring. Dette blir flott!!

Tomater: Her ble Tiny Tim sådd først så derfor krysset de naturlig nok målstreken først. Nestemann var 100s and 1000s som er en hengende cherrytomat som etter sigende skal gi en vanvittig høst. Deretter var det Green Grape. Nest runde med såing av tomater blir forhåpentligvis i løpet av helgen.

hajal. sa...

Ahhhh... skulle ynskje at eg hadde slike fingerferdigheter som deg.... ;)

Snekkering er ikkje min spesialitet må eg innrømme (rødme...)

Spennande å følge med iallefall.

Merethe sa...

Spennende!! følger med. :)
Herlig sommerbad i forige innlegg :)

Harryford sa...

Sånn, da var det litt tid for blogg igjen"! Travelt når en "jobber" gitt! ;-)

Tenke og prøve noen nye sorter i år jeg og Iris, det er vist et par år siden sist nå! Kanskje jeg finner noen på Plantasjen! Har vel prøvd sikkert 50 sorter opp igjennom, men det er jo "noen" flere og velge i! ;-)

Jo her må Tunga være i styreposisjon Maria - og hvor godt den var det, skal jeg fortelle i morgen!!!
Men klart du skal komme i April! - Alt er klappet og klart da! Trallala!!! :-)

Håper du kommer deg Charlotte! ;-)Og nå er ditt blide åsyn på plass - Flott! :-)

Disse bokstavene Mari, - skal ikke mye til før en må søke om "bruksendring"! - og løyve! ;-)

Kanskje jeg kan byttelåne noen tomatsorter av deg Ellea, hvis du skulle få spiring utover beregnet! Det hender det i alle fall hos meg! ;-)

Om du ikke en superpraktisk snekker Hajal - så er du i alle fall en sabla god rimsmed! ;-)

De er da - (ehh var da)! - søte - Merethe!:-)

Ellen Walnum sa...

Det hender definitivt her også Harryford - lol. Dele er gøy. Tror jeg får maaaaange Tiny Tim.