20. feb. 2009

Far runder 90.

Ja han gjorde det i går, fylte 90 år i går den 19. - Mange år, noen raske, andre grusomt lange!

Født minsten i en jentesøskenflokk på 4, langt ute på øya med 600 innbyggere, og en far som jobbet i Amerika, la grunnlaget for en fri og egenskapt sjel!
Dro til sjøs som 15 åring, og første turen varte i 4 ¨år! Det var ikke lett å få jobb i begynnelsen av 30 åra!
Han kom som så mange andre Vestfoldinger etter hvert i ”onkel Anders i Sandefjord” sitt brød, en plass han var i 18 sesonger. Sydishavet med hvalfangst, maskinist!

”Avbruddet”, nesten 6 år i Norske marine i England under krigen, på minesveiper, ble lange år! Torpederinger, flyangrep, påkjørsler, med til sammen "tap" av båt 3 ganger! - År som siden har preget hans liv sterkt!
Etter krigen ble det hvalfangst igjen, og siste sesongen ble 57-58 , da jeg ble født! Siden var han bussreparatør til helsa tok slutt!

Minnene fra krigen ble etter hvert for sterke og førte til et vanskelig liv! Han ”fikk” krigspensjon etter hvert, en kamp som var så skammelig lang og kronglete, at jeg fremdeles ikke kan snakke rasjonelt om det!
Hans ”kigspensjonistliv” preget selvfølgelig hele familien, og satte sine spor på mor og oss ungene!
En krig ”varer” lenge, og mange er de av ”deltakernes” unger som fremdeles er preget av den. Noen så sterkt at de har ”avsluttet” eller finner ”trøst” i alkoholen! Boken om ”ettervirkningene” er fremdeles ikke skrevet! – og blir det vel neppe! På skolen pugges fremdels årstall, og lite ”hvorfor, hvorledes og i etterkant"! Ikke bare den "poltiske" biten, men den "menneskelige"! - All ære til ”Polenturene”!

Som kjent har vi Konvoibyen her i Risør, et hjem for krigens sjøfolk! De er kun 4 stk igjen nå! Men mange etterkommere! Jeg sier igjen, en krig ”varer” lenge!

Fars liv har nå roet seg, og han lever stille og ordnet! Han er til glede for historielaget på øya, som en av de eldste der ute. Han synes det er litt stas å ”komme i bøkene”!

Vi reiser opp i helgen for å feire!

.

11 kommentarer:

Sigrid sa...

De er noen flotte eksempler disse 1919 - menneskene. Tenk for en rivende utvikling de har opplevd i sitt liv. Både mhp teknisk utvikling, sammfunnsutvikling og levestandard. Det er nesten ikke til å tro at de har taklet det.
Min far ville også fylt 90 i år. Dessverre mistet vi ham høsten 2007. Svigermor hører også til denne årgangen. Hun blir 90 i november.

Unknown sa...

Oj!! Hils og gratuler!

Herdis sa...

Det du skriv om ettervirkningane av ein krig er tankevekkande. Traumer er psykiske sår som verker lenge etter at dei fysiske såra har grodd, og husa er bygd oppatt. At desse såra også kan skade neste generasjon er jo logisk, men ikkje så mykje snakka om som du seier. Viktige ting å bli mint om! Gratulerer med far din, og ha ei fin feiring i helga!!

Marit sa...

Gratulerer med faren din!

Anonym sa...

Gratulerer med faren din sin 90-årsdag!
Han er nok en av de heltene som bidrog til at krigen ble vunnet og som ikke blir nevnt når Norge feirer. Det er en skam hvordan krigsseilerne er blitt behandlet av den norske staten. Og ikke bare krigsseilerne , men mange mange ukjente helter.

Mete sa...

Gratulerer så mye med papsen! 90 er er ikke noe å kimse av!

Og innsatsen for fedreland (og velferdsstat) er alt for dårlig verdsatt! Min morfar, som døde for 20 år siden var også en av disse glemte heltene som slet med etterirkningene av krigens grufulle opplevelser. Han fortalte aldri noe, men jeg husker enda reaksjonen da han fikk medaljene sine tilsendt - de kastet han rett i ovnen og kommentaren var "Maken til frekkhet så lenge etter"
Forsto ikke hva han tenke på da, men har etterpå forstått reaksjonen. NORTRA og hele pakka - nei, en skam var det!

Kos dere masse i helga!

Ellen Walnum sa...

En krig varer lenge, og det gjør også en barndom.

Gratululerer så masse til din far!

AnitaH2 sa...

Gratulasjoner fra meg også.
Og en takk til din far for det han ofret for oss! Jeg fikk aldri takket min bestefar.

Marianne sa...

Gratulerer med faren din!

Annsi sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Annsi sa...

Gratulerer Med sprek far, kan det være fra ham du har din energi? ;-)

Denne uken ble det 250 situps på meg.

Klem fra Annsi.