4. feb. 2009

Nytt drivhus forts.

Nytt Drivhus, dag 5-6 og 7.

Minus 5 grader i garasje/snekkerbod er kaldt, men jeg klarer noen timer hver dag! Det er særlig fingra som er utsatt for kulda, ikke lett å "finsnekre" med votter! Men noen timer ble det både lørdag, mandag og tirsdag!

Etter at sporene for feste av veggstolpene var ferdigfrest, boret jeg hull for festeskruer. Jeg skrur tvers i gjennom lina og inn i stolpenes ender! Nå er det godt å ha spor å putte de ned, for da vet en at de havner på rett plass med en gang!

Jeg bruker en Boremal for å få skruehullene på samme plass. Kunne brukt øyemål, merka hver og en osv. Men mal er det "korrekte"! Fort og riktig.






Så var det veggstenderne/stolpene sin tur. Her står en del kappet opp i riktig lengde. Jeg valgte å lage sidehøyden 160 cm! Det gamle var 125. Noe som var for lavt! (Fruen tror at det nye huset blir like "høyt" som det gamle!!!!)Hvilket det "selvfølgelig blir" ;-)





Endene på veggstolpene måtte få et tapp som passet ned i sporet jeg laget på topp og bunn lina.

Her har jeg laget en enkel fresmål, styring for overfresen, til å sette på endene av veggstolpene, slik at alle tappene blir helt like, og passer i sporet.





Her sees fresen klar til å vippes ned i malen, som forresten er den samme jeg brukte til å lage sporene i topp og bunnline med! Men litt "ombygd". Bildet viser en halvferdig tapp.









Her kappes en bit av den freste tappen av, for å passe i sporet. Det kunne jeg gjort før jeg freste, men valgte å gjøre det etterpå, for å fa ekstra styring til fresen, og større anleggsflate.




Slik ser den ferdige tappen ut! Nå skulle den passe i sporet, og jeg får nå styring på begge sider og ene kanten. Nå KAN den ikke plasseres feil, eller skli ut av posisjon, ved sammenfesting. Idiotsikkert, slik jeg må ha det!




Så var det tid for sammensetting. Her sees veggstolpen og bunnlinen klar til å skrus sammen med 90mm lange Torx skruer.







Og slik blir det ferdig sammensatt! Solid, tett og fint! Noe finpussing kommer senere!! Materialene varier et par millimeter på bredde og tykkelse, men det bryr plantene seg kanskje ikke om!







Så var langveggene satt sammen! Det vil si, jeg kunne ikke lime de, da limet skal ha minst 10 plussgrader varme, og "snekkerbua" det er minus 5 grader!!! Altså må de demonteres og limes siden!!! Ikke så ille som det høres ut til, og som båtbygger er jeg vant til det! Frustrerende tidvis, men av og til nødvendig! Det er en umulighet å varme opp Garasjen!




Ja så er det bare å si To be continued!

.

13 kommentarer:

Unknown sa...

OOOhhh en vegg!

Harryford sa...

Ting tar tid - jeg har 2 - vegger! ;-)

Maiblomst sa...

Eg er storleg imponert!!
Drivhus med sprosser av tre er jo mykje finare enn aluminium.

Harryford sa...

Enig i det Maiblomst! Har vært en drøm lenge dette!

Maiblomst - hmmm en "ny blomst" som har dukket opp i bloggen her! Det var koselig!:-)

Ellen Walnum sa...

Jeg skjønner fremdeles ikke bæret av hva det er du forklarer og er fremdeles storligen imponert!! Det kommmer til å bli et vakkert drivhus:-)

Jeg har sidehøyde 1.81 (inkl. sokkelen) på mitt hus og det er en kjekk høyde. For meg betyr det full ståhøyde i hele huset:-)

vig sa...

Godt jobbet! Spennende å følge med på utviklingen av drivhuset. Gleder meg til å se sluttresultatet. Får håpe det blir varmere i lufta så du slipper å fryse på fingrene.

Harryford sa...

He he Ellea -min pedagogiske evner er kanskje i verdensklasse! Kunne vist mye flere bilder og tegninger, men det ville blitt "for mye"! Tatt for lang tid og!

Jo da, det er forsåvidt ikke mangel på sidehøyde, siden jeg har 1 meter høy sokkel! ;-)

Harryford sa...

Ja i dag var det ille Vig, ikke lett når man måler og tegner, blir ikke mye egenvarme av det!

Vil prøve å fine meg noen syltynne ULL-vanter, maskinstrikka, til å ha inne i hanskene! Fryser ekstra på den hånden som er ødelagt! Gi meg varme!!!

Herdis sa...

Du er utruleg flink. Eg er imponert,og gleder meg verkeleg til å sjå resultatet. Detta blir kjempebra!!!

Harryford sa...

Takk for det Herdis! Er spent jeg og! ;-)

fru Sandeggen sa...

Gjerne flere bilder :)

Her vurderes nemlig å bygge drivhus selv...

fru Sandeggen sa...

Presisjon:

JEG vurderer om HUSETS HERRE skal bygge drivhus...

Harryford sa...

- og "husets herre" er - - - Pusepilde! ;-)

Tenker litt på når dette prosjektet en gang er i mål, og legge ut byggeprosesen på en egen side, med link fra bloggen!

Ønsker å "bygge ut" bloggen til en hjemmeside, men tror jeg flytter til Wordpress først!!! - - - - Jeg trenger 48 timers døgn!!!