25. des. 2009

Blå jul.

1. dag jul - stille - helt stille - deilig!

Dette er julen jeg ville skrive om et meget annerledes, men flott år! Året da jeg var lite på jobb og mye hjemme, her hvor jeg stortrives så. Året jeg endelig begynte å realisere gamle drømmer hva hus og hage angår, året jeg har vært frisk og fylt av energi, året da fremtiden så lys ut! Julaften, i går, ville jeg skrive om det, men slik ble det ikke!

En meget liten og knapt lesbar notis med kartutsnitt, publisert i julaftens lokalavisutgave fikk med til å miste lysten på fremtiden. Reguleringsplan igangsatt – hilsen kommunen og en byggmester. Friområdet jeg har i hele tomtens lengde på nordsiden skulle legges ut til boligfelt. Dette har vært oppe før, og det ble vedtatt å holde friområdet unna planene, men nå var det endret. Det er vel mindre en et år siden jeg forsikret meg om at så ikke skulle skje, neida det behøvde jeg ikke å tenke på! Det området var så viktig at det var en svare strev med å få tillatelse til å skjære ned noen busker!

Nå er det slik at både de tegninger jeg har laget på hus, og ikke minst den dyre men flotte hageplanen jeg har fått laget, skulle ”speile seg” mot naturen bak. Det var en av tomtens aktivum, som takstmannen sa da han takserte her i forbindelse med lån til utbygging!

Men slik skal det altså ikke gå, nå kommer det 3 stk husmurer noen meter fra grensa mi, og siden terrenget skråner oppover, vil deres kjellermurer komme i høyde med taket mitt! Huset og hage vil se helt malplassert ut.

At dette selvfølgelig gir seg utslag i verdi av tomt og hus, er klart, ei heller blir det så lettsolgt, men jeg skulle ikke selge, fruen og jeg var jo enige om at her bor vi til vi flytter på gamlehjem.
Jeg ville flytte før ombygging, ut på landet, men resten ville ikke, og med den tomta ”i byen” var det hele perfekt!

Dessverre er dette noe som ”ikke går vekk” – mine argumenter vil overhode ikke nå frem hos kommunen, som skal ha vekst. Dette vet jeg fra før, dessuten har vi et politisk flertall som flere ganger har villet bygge ned andre og langt mer betydningsfulle friområder i byen, så saken er avsluttet før den har begynt!

Vi klarte å gjennomføre en noenlunde julaften i går, men selv fruen som er robust og ikke uroer seg for fremtidige bekymringer, tok dette tungt.

Etter mange timers tekning kom jeg frem til som eneste tanketrøst, at jeg får prøve å holde ut her i 5 år til, da er minsten ferdig på gym, og så får vi flytte. Vil ungene ha huset, kan de få det, for meg holder det med ei Moelven-brakke, eller et lite tømmerhus, et sted ute i naturen. Jeg blir for gammel til å gå i gang med nye prosjekter da, i alle fall slik jeg "gjør" ting.
Det største problemet fremover blir å motivere seg til videre bygging og hageanlegging. Det synes per i dag helt umulig!

Jeg vet ikke hvordan jeg skal komme over dette, men jeg får glede meg over at vi alle er friske, at jeg har en familie, og at det er de små ting som teller i livet. Men gjennom et langt liv med mye ”sykdom”, har det vært drømmene som har båret meg frem, og det har vært en drøm i seg selv dette å endelig, og i en alder passert 50, å kunne få begynne å realisere en av de!

I dag får jeg prøve å kose meg med julegaven fra minsten, dobbel CDèn Sophisticated Swing, jazz/swing samlet av den legendariske Leif Anderson og vel nesten hans like, Knut Borge. Under en Arendalstur forleden sto jeg med den lenge i hånda, men la den tilbake, det var ikke til meg jeg skulle kjøpe CD. Dette hadde minsten observert og gikk til aksjon! Takk for mine oppegående gutter!

Ellers fikk jeg før ”teppefallet” bestilt ”trilogien” - The Victorian Garden Serie – på cd fra Amazon.uk. Den Viktorianske Kjøkkenhagen, ditto kjøkken og ditto blomsterhaven! Jeg gleder meg virkelig til å få "møte" Harry Dodson igjen!
Mitt liv er båret på drømmer, og jeg får prøve å lage meg noen nye! Hadde håpet å få forsendelsen i romjulen, men det blir vel nyåret.

Til dere som har orket å lese helt hit, vil jeg bare ønske en fortsatt riktig fin, fredelig, koselig, morsom jul!

15 kommentarer:

Mari Anne sa...

Nei og nei, nå føler jeg med dere. Litt utspekulert å sette annonsen inn på den dagen i året når nesten ingen rekker å lese avisen.

Jeg skjønner godt at dere ikke ønsker dere naboer på den siden. Jeg har jo ikke sett hele området, men det må da være vanskelige tomter å bygge på? Hvis det ikke er vedtatt kan man jo håpe på et under, hvis ikke får vi håpe at dere får verdens beste naboer. Det har dere fortjent.

Ønsker dere alle en fortsatt god jul, med minst mulig bekymringer for fremtiden.

Elsa sa...

Skjønner godt at dere er nedslått etter en sånn kommunal "julegave".

Du får kose deg med CDen og The Victorian Garden Serie.

En deg og familien din en fortsatt god jul.

Anonym sa...

Huff, så trist.
Håper som Mari Anne sier at det er tungsolgte tomter. Nå er jo ikke byggemarkedet så hett heller lenger, så det er lov å håpe.

Ønsker at dere får en god jul uansett. Forhåpentligvis kommer det også noen gode overraskelser.

Sigrid sa...

Det var en særdeles kjip julegave å få fra kommunen. Føler virkelig med dere nå. Uansett: Du må ikke la være å kjempe, selv om du føler det er Davids kamp mot Goliat. Skriv uttalelse, send kopi til Fylkesmannen og argumenter med verdien av friområdet for hele boligområdet rundt. Få med deg naboene på underskriftskampanje. Hvis ingen protesterer, blir det i hvertfall iverksatt.
Ha en fortsatt god julehelg :-)og lykke til.

Villrose sa...

Nei, nei, nei!
Skulle vel være nok ubebygd her i landet, så man kunne bevare sårt tiltrengte bynære friområder!!

Ellers, ha en så god jul som mulig!

hajal. sa...

Uff å uff, dette var trist lesnad.
Håpar virkelig at kommunen revurderar planene sine til slutt.Det viser bare at kommunale etatar og uttalelsar derfrå ikkje er pålitelege.
Bare ta opp kampen hvis du orkar - få med nabolaget i ein protestaksjon. Ein veit aldri ...kansje det er håp!!

Eg vil likevel ynskje dåkke alle ei god julehelg og kos deg så godt det let seg gjere ilag med dine.

Sjølv feirar madammen og eg jula i Turku, Finland ilag med eine dattera og hennar familie.
Turku er ein gamal og flott by!

fru Sandeggen sa...

Så utrolig kjipt!
Om 5 år ser ting annerledes ut, og kanskje ikke så ille som du tenker nå.

Uansett ønsker jeg god jul.

Klem fra Hilde

Oline sa...

Gjør det du kan for å stoppe dette. Du har rettigheter og kan protestere. Det vil iallefall utsette byggingen. Du kan drive lobby. Kjenner du noen i bygningsrådet eller kommunestyret? Sett deg inn i lover og regler og finn ut hvordan du best kan nå fram. Hvilke argumenter som kan virke. Hvis ingenting hjelper så prøv å finn det som likevel er positivt i situasjonen. Dette blir vel bak huset ditt, mens hagen og oppholdsarealet ligger foran? Ikke la dette forandre livet ditt!

Mariann sa...

Kjekt at du er innom og skriver igjen, selv om dette ikke var så lystig lesning. Som flere allerede har vært inne på, må dere bare komme med merknader og protester. Har dere en velforening i gaten, er dette noe for den. Selv om det skulle bli bygging kan protestene føre til at planene blir endret slik at det kanskje ikke blir til så stor plage for dere.

Fortsatt god jul til deg og resten av familien.

Anne (Moseplassen) sa...

så trist dette var å høre!

Krysser fingere for at dette lar seg løse uten høye murer, og om det blir murer så får du bruke det som klatreveger for lekre klematis mm, tenk meterhøy klematisbakvegg, kan jo bli levelig det også, selvom det er langt fra en liten skog.

Ønsker deg god jul, håper det blir litt hygge innimellom frustrasjonene

Unknown sa...

Fytterakkern.... for noe (/&)/&(/ dritt heter det vel.

Men ting har en underlig måte å løses seg på. Mulig det ikke blir så galt nåar alt kommer til alt?

Fattig trøst akkurat nå. Men ville i alle fall ønske deg god jul og gode drømmer om victorianske kjøkkenhager og ditto blomsterhager.

AnitaH2 sa...

Usj! Klem fra meg! Men en klatrevegg med druer som skjerming, kanskje? Det har jeg oppetter "skammens mur" i hagen min... En dag dekker det nok skikkelig!
;-)

Harryford sa...

Mange takk for hyggelige juleønsker. De gir farge til en ellers noe blåtonet jul! :-)

Jo det er ikke få tanker som har gått gjennom hodet det siste døgnet, flytting, kjemping, murer, ja murer ja, grensa som blir berørt er 70 meter lang, ja så det blir eventuelt mye muring!!!

hajal. sa...

Ang. lang mur..... du veit ein kvar stad begynnte arbeidet på den kinesiske muren og !

Britt Åse sa...

Fyttikatta. Her får du en diger sympatiklem fra meg :D