20. mai 2009

Agurk vs sjokolade!

Yesss! Årets første agurk-er er spist - knasende godt! Tok av noen "stammeagurker" i går kveld, siden det er best for plantene å "produsere" på sidegrenenes 1. og 2. ledd.
Håpet om å ha modne tomater til 17. mai - svant med kaldværet - men om et par uker blir det!

Ellers jobbes det, så det blir ingen tid, og langt mindre energi, til hage og blogg! Fra 05 til 19 i går!!! Kunder sure, vil ha gjort mer - fortere - Hallo de vet inderlig godt at jeg gikk hjemme i 3 måneder i vinter!!!

Blir "kalorisugen" av slik jobbing, synes at kroppen fortjener noe godt!!! Så sjokolade blir stappa nedpå - i mengder! - - - Hvilket får meg til tenke tilbake til barndommen.

En liten historie til ettertanke følger: I 1965, 7 år gammel fikk jeg min første "større" betalte jobb. Det var slik at vi hadde en kolonilaforretning til nærmeste nabo, og der hang jeg ofte. Eieren hadde fått polmolitt i 30 åra, noe som gikk utover hans ben, og han var tidvis inne på Sofiers minde får spesialtilpasse sko! Når han var bortreist, som regel en gang på høsten og en gang å våren, måtte noen passe butikken, og det ble fra 65 - meg!
Siden dette var en sommerbutikk og det knapt var mer en 10-15 kunder per dag på dene årstiden, gikk dette greit! Skrive kunne jeg ikke, men det gjorde kundene selv. Jeg henta frem varene, og de noterte i storboka. Det gikk i kaffe, melk, ost, og kanskje noen pølseskiver - som forøvrig måtte skjæres på maskin og finveies på vekt, før prisen ble regnet ut! En halv hekto var ofte nok! Brus og sjokolade var ikke "dagligvarer"! Muligens en spisspose kandissukker - til kaffen!
Men jeg husker en kunde, en hvalskytter, en "tittel" som plasserte han blant de "bedrestående"! Hadde importert bil og alt! Vel han sa alltid ved avsluttet handel; "Da får du ha takk for en god handel Andersen, vi får kanskje avslutte med en sjokoladebit" - Jo det var ikke meg i mot, og jeg måtte legge 10 stk 5øres sjokolader i en spisspose! Den totale sum av 50 øre skulle det bli, hvilket ble behørig notert i storboken! Dernest fikk jeg ikke mindre en 2 stykker av de små melkepletter til avnytelse, over en fiskeprat.!!!

Er det noe rart i at kiloene renner på ”nu for tiden”!!!

Ha en ellers fin dag.

.

8 kommentarer:

Linecas have sa...

Det var en koselig historie =)
Men altså slike landhandeleler er for meg noe som var tidlig i forrige århundre altså noget meget gammel noget, tenker på jenter med stakk og forkle. men husken er så som så eller så er det kunnskapen, slike små landhandlere fantes jo sikkert på landsbygda selv når jeg var lita pi.
Å så fikk du meg til å få lyst på sjokolade nå , men det kan jeg ikke for jeg har allerede g omlet i meg en vaffelkrone i dag. Måte på luksus, nei det er på med arbeidhanskene og ut å hilse på meitemarken igjen.

nefertiti sa...

Mmm - nå fikk jeg også lyst på sjokolade. Fin historie :-)

Merethe sa...

Koselig historie. Husker godt landhandelen der jeg vokste opp.
Vi fikk av og til en karamell av han som eide butikken. Kjempestas det også. :)

hajal. sa...

Kostelig historie du kjem med der, slikt hadde ikkje gått i "våre dagar" nei!!
Sjølv minnast eg Båtelen - ein av naboane våre som hadde landhandel med hestesko hengande på ein spiker i takbjelken og dei store spanna med "Hannadrops" øverst på hylla bak disken.
Hannadropsa var fylte drops, og var Hanna (syster til Båtelen) i godlune tok ho ned spanna og spanderte på oss ungane. Båtelen sjølv var ALDRI i SÅ godt lune.... hi hi hi...

Harryford sa...

Historien fikk i alle meg til å redusere litt på caloriintaket - i går!

Ellers skulle en jo tro at jeg er 150 år - og ikke 50 - Line Cathrin!;-)

Men Nefertitit, det var ikke slik ment!:-D

Hva er det de sier Merethe -less is more-!
Kanskje det gjelder sjoko og!!!

Tross vår unge alder hajal ;-) er vi heldige som har fått med oss slike minner!
Ellers var det slett ikke alltid lett å få økonomien å gå opp for de små landhandlerene i de dager - og ønsket om å "spare seg til noen kroner" kunne nok ta litt feil veier av og til! Ho Hanna var nok bedre kjent med reklamens makt - en Båtelen! ;-)

Ellen Walnum sa...

Å sånn en hyggelig historie. Deilig lesning sånn en "Himmelsprett" formiddag:-)

Jeg er storligen imponert over hvor langt all mat har kommet hos deg. Her er tomatene grønne enda og agurkene har nok ikke tenkt tanken på å avgi grøde enda.

Ha en deilig helg!:-)

AnitaH2 sa...

Om noen år kommer bloggosfæren til å være folkeminneforskernes fremste kilde, takk for at du deler med oss andre!
Jeg husker at jeg smugkjøpte én Riegel og likevel gav mamma handlelappen og vekslepengene. Kjeften ble ikke så gal, kanskje fordi hun hadde sendt meg avgårde for å kjøpe noe så lettsindig som KK?

Unknown sa...

Jeg stoler ikke på menn som ikke liker sjokolade. Det er noe rart med dem. Som om de skjuler noe..
Så kjør på du med sjokoladen.