7. sep. 2011

NAV-Vielsesattest

Det virker som det endelig er en gryende forståelse i ”folket” over hvordan krigsseilerne våre hadde det under krigen, og ennå mer, hvordan de ble behandlet etter krigen, frem mot 1970. For så vidt i likhet med andre grupper, ble de ”takket, og så tilsidesatt” for oppbyggingen av velferdsstaten.

For fars del, besto kampen for krigspensjon av å skaffe tilveie manglende papirer til å dokumentere sin deltakelse under krigen. Kaos rådde i administrasjonen i London, og en var helt avhengig å ta vare på sjøfartsboka si, 24-7.Noe en ikke visste da.

Med flere forlis under krigen, forlis på selveste fredsdagen og utsatt hjemreise i 6 måneder, samt totalforlis på Listalandet ved hjemkomsten til Norge, var det intet mindre en et under, eller egentlig flere undre, at en overlevde.
Så i 1970, når helsa bare var frynser, ble det et helvete med søknaden for krigspensjon (og sin rett til pengene som var inndratt til Nortraship under krigen. De ble isteden brukt å bygge opp landet, mens mange av krigsseilerne drakk seg i hjel, mens de roet nervene, i utenlandske havner) fordi han ikke hadde "tatt vare på" papirene! Vel, etter halvannet års behandlingstid, gikk det i orden, på en måte.

Nå i går, fikk mor beskjed fra NAV – ja nav igjen, at hun MÅTTE legge ved Vielsesattest i søknaden for krigsenkepensjon, ingen automatikk der. 55 år som gift, og i alle år registrert som det, i alle offentlige papirer, holdt ikke for NAV. Vel, mor finner ikke den attesten hjemme, og mener heller ikke å ha brukt den før - på disse 55 årene.

De giftet seg hos sorenskriveren, og jeg søkte etter sorenskriverkontoret, som selvfølgelig har byttet navn, etter 100 år, så det ble Tingsretten. De lurte på om jeg drev med slektsforskning. Noe så gammelt hadde de i beste fall i noen bortgjemte protokoller, hvis ikke, måtte jeg til et eller annet lager på Kongsberg. Så - vi får se – om vi klarer å tilfredsstille NAV, som nå ser ut til å følge opp den behandlingen krigsseilerne fikk under og etter krigen, på ektefellene.

Dette blir nok To be continued.

Ellers pøser det ned, noe aldeles forskrekkelig – som vanlig.

4 kommentarer:

Åshild sa...

Overskriften gjorde meg nysgjerrig for å være ærlig. Det er noen få vielsesprotokoller fra 55/56 som ligger på www.arkivverket.no
Velg Digitalarkivet i toppmenyen. velg så Kirkebøker i venstremenyen. Helt nederst finner du borgelige vigselsbøker. Sannsynligvis har dine foreldre giftet seg et helt annet sted, men da har du uansett fått vite om alle de andre kildene som også ligger der.
Jeg er selvfølgelig rystet over NAV.

Harryford sa...

Takk for tipset Åshild, jeg tar en titt etter arbeid i dag. - ja en kan lure på hva Nav og Vielsesattest har sammen å gjøre...!

Marit sa...

Ja, Nav er bare til å gi seg over for. Får håpe du slipper turen helt opp til Kongsberg da.

Kristin Aurdal sa...

Dette virker helt meningsløst. Kontakt en journalist, få oppslag i avisen så kanskje NAV kommer på andre tanker - det har skjedd før.