
Dette blir et veldig langt skriv, men ta helgen til hjelp! Lykten har en fin historie å fortelle!
----------------------
Ja så var motivasjonsgaven ferdig! - Endelig blir det sagt i bakgrunn! For prosjektet ble som alltid, større en først tenkt! - I den grad noe var tenkt!
Jeg husker ikke lenger om det var motivasjonsgaven, eller lyktene jeg ville lage til speideren, som kom først, men det spiller vel liten rolle!
Hva lykta angår, vil jeg på det sterkeste presisere at dette er en prototype, med alle dens feil og mangler! Men den er likevel sjarmerende nok, til at den kan gis bort!
Forbildet for lykta er en av mange ”modeller” som kom i bruk på midten av 1700 tallet, og var med frem til 1900 tallets begynnelse! Glass var dyrt og noen ”modeller hadde kun en ganske liten glassbit som ”vindu”! Denne modellen, må nok sies å være fra 1800 tallets slutt!
Disse lampene var enkel bondesløyd, laget med et minimum av redskap og materialer! De brukte det de hadde for hånden. Slik har også jeg laget den, og har unngått maskinbruk, som elektriske høvler, freser, sager osv! Real handmade!
Som alle ”store prosjekter” blir det en ”bakomfilm”! - så også her, men i ord!
Dette er et gjenvinningsprosjekt, hvor hver del har sin historie! Noen deler har en lang historie, andre en kort

Treverket, som er impregnert furu, stammer dels fra min terrassebygging for 12-13 år siden, og dels fra en brygge som ble bygget her i Risør i 1965, og revet en gang i 80 åra! De siste materialene er følgelig godt saltimpregnerte, i tillegg!
Impregnerte materialer er for å si det enkelt, noe dritt å bruke til småsnekring. Trefibrene er kust under impregneringen, og er veldig løse å jobbe med! Anbefales ikke!
Grunnen til at jeg likevel brukte de, var tildels at de var ”for hånden, ” og at dette skal være en helårs utelykt!
Glasset er fra det ca 12 år gamle Hydro drivhuset jeg kjøpte for et par år siden,. Det som jeg knapt fikk ha i ¾ år, før stormen knuste ramma og 103 vinduer! Av den katastrofen ble det ”noen” småbiter av glass å velge i!
Luftedekslet i aluminium er rester fra en passagerkatamaran, som jeg var med å bygge her i Risør i 1995. Det er en del av ventilasjons-systemet! Båten ble bygget til Hamburg og gikk noen år på Elben. Siden ble den solgt til Rotterdam!
Lysholderen var en nøtt, jeg fant ikke noe i ”mine gjemmer” som kunne brukes eller bygges om, så etter noe tenking ble det tur til et liten gjenbruksbutikk! Der fant jeg en adventstake, med 4 ”skåler”, til 10 kroner, og dermed har jeg holdere til ytterligere 3 lamper!
Adventstakens historie er ukjent, men noen år gammel er den, eller kanskje den er i fra Østen, for den er sammensatt av ”kjøpedeler” og noe ”hjemmelaget” klabb!!!

Hanken av ståltråd er fra eiendommen her, og har vært støtte til en liten telefonpåle, som ble tatt ned da jeg overtok - den sto jo midt i grønnsakslandet!!!
Kobber-stiftene er kobberklink, og fulgte med en fin liten Mahogni robåt jeg reparerte for en filmann fra Jar. Han er god til å filme, men ikke like god til å vedlikeholde båt!!!
De ”store” messingskruene på håndtaket, kommer fra en flott seilyacht som heter Eileen I. Bygget til Sam Eyde – hvis jeg ikke husker feil. Båten gikk i de senere år i Oslofjorden, men hvor den er nå, husker jeg ikke! Den er blitt erstattet av Eileen II – som går i charter der inne!
De små messingskruene på luftedekslet kommer fra en 34 fots ”sjørøverbåt” fra Drammen jeg var med på å bygge om en gang i 80 åra. Rart de bygde den om, de skulle jo til Vest India! ;-) - Vel, båten ble bygget om og de dro av sted, men reisen endte på Tenerife, eller var der Madeira. En kveld de var i land, - forresten den første gangen siden avreisen fra Norge, at alle om bord var i land samtidig! – kom det noen kjempebølger fra flatt hav, som slengte hele båten på land! Totalt knust! Det ble også Vestindia-drømmen – og kjærligheten!
Skruene er fra en skuffeseksjon vi tok ut!
Ja slik er det, liten lykt, rommer mye historie! Og forhåpentligvis kommer nye historier til!

Jeg gjentar - igjen - at lykten kun er et stykke grovt ”bondeformål”, laget med det en har for hånden, i ca 1880 talls stil og med tilsvarende arbeidsredskaper, og ikke minst arbeidsmetoder og ”nøyaktighet”!. Materialene bestemte form og utrykk!
Jeg håper den med sitt noe, nå til dags, ”høyst hjemmelagede utseende” - likevel kan tilføre "plastalderens" mennesker følelsen av noe ekte! Noe som ”dette kunne jeg og ha gjort”! – hvis jeg . . . !!!
Lykta er overflatebeahdlet etter gammel metode, med terpentin og linolje! Fargen ble noe ”spesiell” pga impregneringen, men tiden vil gi den - ”den rette” - patina! Men det krever at lampen får være ute, året rundt!
Den altfor blanke lysholderen vil nok snart få sin irrgrønne messing!
Det finnes mange muligheter for å gå videre med behandlingen, som for eksempel linoljepussing for et blankere utseende, pigmenttilsetting, kanskje gråtoner, eller like tidsriktig, grønn umbra, og til allerede nå å forta grønnsåpevasking. Anbefaling – la den være, og heng den ut, helst litt under tak – takskjegg, nå i disse regnværsvinterne! Lys i drivhuset er og koselig! Brenn lys-stomper noen timer på kvelden!

Nå er det jo slik at ikke alle liker den grove, ”bondesjarmen”, eller ”Franske fornemmelser i Nordiske haver”, som det nå heter! Stilen som tillater at saker eldes og ser brukt ut! Noen kaller det forfall, og kan slettes ikke like det!
Skulle den tilfalle en som liker å ha ting ”litt på stell”, håper jeg å få beskjed om det, slik at lampen kan ”omplasseres”! - - Jeg vil jo ikke ”skremme” noen fra å ta situps! ;-)
En kan til slutt spørre seg, hvorfor bruke timevis på slikt, når så mye fint er å få kjøpt til priser som ikke en gang dekker materialprisen her i landet! Tja, det handler vel først og fremst om følelser og holdninger!
Argumenter som brukes av kunder jeg er med å lage båter til, - båter som koster 3 ganger prisen av ”hyllevaren”, - er ofte at produktet er unikt, altså at det bare finnes en av de. At de er miljøvennlige, som ”kortreiste” materialer. At de kjenner opphavstedet og ”historien” til materialene. At det ligger omtanke og genuint menneskearbeid bak hver detalj. At de kjenner ”historien” til de som bygger. Og at de er med på å utforme produktet, og ”deltar” i prosessen!
For noen er Made in Norway ettertraktet. Det meste er snakk om følelser, - for dem det gjelder, - riktige og gode følelser!
Jeg regner med at samme argumtrekka vil gjelde for lykta, i tillegg til at alle materialene er reddet fra dynga, og kan med godt stell og vedlikehold, leve videre i nye 100 år!
Det faller meg ikke lett å gi fra meg slike ”enkle bondemøbler”, siden jeg til daglig holder på med nesten det motsatte, hva utforming og finish angår! At jeg kan levere kvalitet litt utover det vanlige, har holdt meg i live – til nå!!!
En sammenligning kan kanskje være Hardangersøm, mot raggsokker av brukt restgarn! Hvilket det siste min mormor var en mester i! - Rekke opp, vaske, strekke, sortere ullkvaliteter til de forskjellige delene av sokken, finne gode fargekombinasjoner osv – skal tro om det gjøres lengre i Norge!
-----------------------------
Siden jeg skreiv dette i natt, har jeg "langtidstestet" lykten, og sitter igjen med noen funderinger!
Till tross for hva gamle bilder fortalte meg, laget jeg lykta ekstra høy, for å unngå at den ble for varm i topp-plata! Estetisk vill jeg hatt den kortere! - men "fornuften" sa meg at la være, prøv først!
Nå synes jeg den ble vel varm likevel, særlig hvis det brukes et høyt lys! Mulig jeg må øke luftinngangen nede, men det er ikke ønskelig for en utelykt!
Jeg har gjort meg noen tanker om at dagens "stearinlys" nok er langt mer effektive og varmeavgivende, en tidligere tiders talglys! Hmmm vi skal se at "vinneren" må til å støpe talglys! ;-) - neida jeg skal nok finne ut av det!
Vel vel, da var det på tide å ta helg, familien er bespist med kyllingfillet fra Kiwi, og indiske sauser over risen - det er stille i huset nå! Pus ligger under sofaen, hun rev ned en 1000 biter på et puslespill under arbeid!!!
Får vel prøve meg på noen situps i helgen, og kanskje en tur til Plantasjen! Jeg lover korte grønne bloggtekster etter helgen! ;-)
Ha en riktig fin helg, dere som har kommet helt hit! ;-)
.