31. aug. 2009

"Not for highway use"!

Jo det står så på trilleborhjulet. Jeg la merke til det når jeg skifta over til reservehjulet i går. Gummien på det orginale er så tynn at den sprekker og slangen er på vei ut flere steder! Highwayuse - liksom - ikke en gang for Lawn-use - spør du meg! Det er så teit at jeg må nesten le! Får ta en prat med Felleskjøpet i dag!

Ellers var helgens uteaktiviteter - jordgraving! En stille aktivitet det,- så jeg tok noen timer på søndagen og - uten å forstyrre noen. Synes det er greit at det ikke bråkes så fryktelig på søndagene!

På mine utgravinger kom jeg over et "felt" med "kvikkboreslam" - rester fra byggingen av huset i 47! Det var mildt sagt gyngende grunn, og må vekk. Kan ikke bygge noen veranda på det! Jeg fortsetter min ferd ned mot fast fjell idag!

De melder regn, men med helgens finvær i frisk minne, er en vel ladet opp for litt regn igjen!

Ellers går timene med til speiderforberedelser - 11 stk nye nå i år, og det er kjempebra! I går hadde jeg ringerunde til de nye Småspeiderforeldrene, liker å ha en liten personlig prat med de!

Ja, slik var det. Hmmm - vel tidlig i dag og!

.

30. aug. 2009

Hyggelig vurdert.

I disse dager og tider for en ta med seg det positive en kan finne, og i går fikk jeg resultatet av "Forenklet verdivurdering over eiendommen" som det heter. Altså den taksten banken bare måtte ha, grunnet finanskrisa!
Vel, vurderingen var - hyggelig. Jeg hadde mest optimistisk forstilt meg 1,1 - mens takstmannen mente 1,7! Dette er bare "monopolpenger" - men som sagt, hyggelig likevel!

Som før nevnt, gikk den fort, den "vurderingen"! Og han hadde bare fått med seg halve størrelsen på tomta. Jeg gjorde han oppmerksom på det, og taksten steig fra 1,6 til 1,7. Han har heller ikke nevnt garasje og vedbu, men jeg bryr meg ikke med det, taksten holder godt for mitt lånebehov - håper jeg!

Hva hagepuslerier angår, spas og trilles det jord! Håper dette er trim, og ikke slitasje! Har nok passert 15 kubikk her opp foran huset nå!

I dag blir det primært hvile, det er søndag!

Ps Ny-trillebåras gummidekk er i ferd med å gå i oppløsning – av matjordtrilling! Så blir det å bruke tid på reklamasjon. Jeg kjøpte et ekstra hjul, men det er vel av samme dårlige kvalitet det da! Fiskar`s står det på båra. Fra Felleskjøpet. – Ender dette med at jeg likevel må restaurere gammelbåras hjul?

En riktig fin søndag til dere som titter innom!

.

29. aug. 2009

Sort hull - fortsettes!

Øs regn i hele går. Først ut på kvelden kom jeg meg ut en par timer og fortsatte gravingen i det sorte hull! Nå på vei inn mot huset, der verandaen skal ha sitt fundamente.

Desverre ble det sort hull i dobbel forstand, - jobben - arbeidsoppdraget - jeg trodde på, ble ikke noe av, eller i alle fall utsatt til utpå våren! Blir i dårlig humør av sånt! Har ikke noen plan B. Burde snart ha lært etter 25 år i privat sektor - prøv den som vil!!

I dag skinner solen - en så lenge! Spaden og trillebåra blir vel redningen - igjen!

Ps Sprengmannen så jeg ikke noe til!

Ps2 Gikk over på den røde vinen i går - det får bare være høst!

.

28. aug. 2009

Knipse sort hull - Og neste år!

Ja, en overskrift skal man ha! Ville bare ta et bilde av bedet på "fjellknausen" (den som går nedover) og som jeg har spadd vekk matjorda fra! Men som en ser, det er ikke enkelt å knipse sorte hul!!!

I går ble det ren "belønningsdag" Jeg var selvfølgelig dønn utslitt etter den "Ut med dampen" greia jeg foretok før møtene i forgårs! Men med de vellykkete resultatene etter minst et års "arbeid" synes jeg å fortjene litt fri! Ok det pøsregnet, men i alle fall!
Jeg ble med fruen til spesialtannlege i Arendal, tannkjøtt, hvilket ikke er morsomt for henne, men det gikk bare godt, og vi gikk på Madam Reiersen og tok oss en lang bedre lunsj! Cæsar Salat med økologisk kylling. Dernest en tur på Felleskjøpt for innkjøp av potethakke! ;-)

Og som ikke det var nok (den reklamen sitter godt!!) møtte det opp en speidermamma som faktisk var - er - speider, og tilbød seg å hjelpe til!!! Er det mulig, toppgevinst i lotto blir puslete i forhold!

I dag, jordgraving igjen - skal tro om "til uka" blir ”denne uka” for sprengemannen!!! Har ikke sett noe mer til ham!

Ps Blir liten tid til blogglesing, eller i alle fall å kommentere, men jeg ser at serien "Neste år" går - - - jeg skal også til Neste år - kose meg i haven! :-)

.

27. aug. 2009

10 tonn med matjord , og en løsning! - Yesss!

I speideren har vi et utrykk som heter Ut med steamen lek! Hvilket betyr å frese ut noe energi, for i etterkant å kunne sitte i ro og fred å konsentrere seg! Det gjorde jeg i går. Jeg bedrev 6 timer med beinhard jordtrilling. Det 15 kvm store "runde bedet" foran huset må vekk i forbindelse med husbygging, og jeg ville definitivt ta vare på matjorda som var der. Det meste er rein flott kompostjord oppsamlet gjennom 10 år! Tenkte til å begynne med at det skulle gå rimelig greit, hele bedet ligger på en fjellknaus! - - Dog har det forundret meg at det ikke har vært særlig tørkeproblemer der, men har tenkt at det skyldes den perfekte jorden! - - - Jeg skulle få se annet, for "knausen" gikk nedover i stedet!.
Jeg spadde og trillet, tørket svette, drakk tynn sur saft, spadde og svettet, drakk mere tynn saft osv osv. Jeg hadde bestemte meg for atdette skulle jeg rekke, ikke gi meg, - nå må du fullføre noe for en gangs skyld! Ok lang historie, etter hva jeg tror må være nærmere 9 kubikk, måtte jeg gi meg på den siste, den var full av stein!

Liten pause og åpning av Småspeideren. 8 nye 3. klassinger dukket opp, kjempeflott! Som nevnt måtte jeg på foreldremøte rett i åpningen, siden fruen hadde vakt og aldri vet når hun må rykke ut. Det slapp hun i går, og vi var begge på møtet.

Så fulgte møtet jeg har gruet meg til i lange tider, det "eg hadde spadd meg trøyt til". Jeg har holdet på i et år minst for å få en løsning på problemer i storspeideren, den funka ikke! Har prøvd å hente in hjelp fra "høyere instanser" - men fått intet!
Kraftig innspurt med overtaling, og jeg fikk på plass et par personer. Og under over alle under, "de det gjaldt" gikk med på mitt forslag, og vi kan endelig drive storspeider slik den skal være igjen! Fikk på plass ny gruppeleder og! Økonomien OK. Jeg må bare si, at de 10 tonna jeg lempa i trillebår og kjørte vekk i går, blir som et sandkorn å regne, i forhold til den børa som speiderproblemene har vært siste året! - selvfølgelig blir det mer arbeid på meg - jada som vanlig - men likevel!
Når alt dette er sagt, så har det ikke vært mitt bord i det hele tatt å ordne dette, Langt i fra, men selv etter et år eller mer med ”innspill”, har ingen gjort noe med det, bare latt det renne ut i sanden, sammen med speiderne som forsvant! Mitt anliggende er småspeiderene, men de skal jo ha en storspeider å komme til!

Sprengemannen var her med sprengmatter i går, men snakka ikke med meg……! Det er vel slik at de kommer med litt hver dag for å hold en varm!!!

I dag – hvile med finskraping av ”fjellknausen” – hvis ikke jeg må bore!

.

26. aug. 2009

1700 for 12 minutter!

I telegramstil - for de som husker hva det var!

Huset er prisvurdert - Det tok 12 minutter, og kostet ca 1700.-! Vurdøren var hyggelig men kortfattet. Svaret, verdien, vil jeg få om en uke. Jeg spurte om det var mye papirarbeid som fulgte med dette, altså for ham, men nei, det var det ikke – nei vel !

Ellers kunne overskriften vær trøtt - for det er jeg, våkna klokka 4 og begynte å kverne på speiderproblemer - er noen møtegreier i dag! Skal det ikke snart bli en løsning....!

Det dabber av med steingardsjobbingen, mangler stein, mangler jord, og mangler entusiasme.

Selvfølgelig måtte foreldresamtalen med minsten for 1. året på ungdomsskolen skje midt i åpningen av småspeideren, med nye speidere og alt. Jeg kommer for sent. Har heldigvis hjelp. Fant ingen å bytte samtalen med, og det er viktig at jeg er der, nye lærere! Diabetes.

Nå går jeg ut og lemper vekk et stort rundt blomsterbed, som en gang vil havne mitt under verandaen!

25. aug. 2009

Opp til verdivurdering!

Bildet er bare med for "pyntens skyld" - men den hvite solhatten holder stand, klarer seg vel så bra som den røde!

Mandagen gikk med fremgraving av stein fra blomsterbedkant, for å sekketrallefraktes til steingjerde. Det blir ikke mange steinene i løpet av dagen! Jeg gjør dette mens jeg venter på sprengemannen!
Forsetter i dag - både med stein og venting!

Må dessverre låne penger for all denne husbyggingen - to be - og etter finanskrisa må ALLE ha en verdivurdering av huset før en kan belåne det! I kveld mellom 17 og 19 – kommer det en for å ”vurdere” kåken. Det handler om å maxlån undr 60% av verditaksten! Det er ikke en ordentlig takst – men kun en verdivurdering! Betal kroner 1700 i kassen takk!

Nå steinlemping, det gir sjelefred!

.

24. aug. 2009

Snekker nr - ørten!

Bildet er kun for å skape litt farger - men faktisk synes jeg petuniaen og blomkarsen "matcher" hverandre godt! De er tilfeldig slengt ned i enden av noen grønnsaksbed, og er litt slitende etter en noe kald og våt sommer!

Men snekker - lørdagen ringte jeg en som nyetablerer seg her, og vi tok en prat på terrassen i strålende sommervær! Jeg gjorde det helt klart at jeg i første omgang ville ha han som konsulent, noe han påtok seg å bli. – Til ”vanlig timelønn” kr 365 pluss mva = 456,25!!! Han har 5-6 års erfaring med restaureringsarbeid, så det holder. Fordelen med han er at han kan bruke datategninger, er ung og arbeidsvillig, og fremdeles har rester av serviceinnstilling i behold. Nok en gang virker det lovende!

Ingen steinlemping i helgen, minsten maser så på å kjøre jolle, noe jeg ikke vil la han gjøre alene ennå, se det ble (høyst motvillig) jolle/sjektetur en 3 timers tid på fjorden!

Søndagen - kun hvile. Punktum.

I dag morges fikk jeg sendt det første Speidermøtebrevet for dette speideråret. Da gjenstår det bare 35 stk, før det er sommerferie! Jeg skriver litt om hva vi skal gjøre på møtet som kommer, forbereder, - og litt om hva vi gjorde på forrige - repeterer!

PS I går kveld snuste Luca for første gang - et kort nanosekund - på fingeren til eldstemann! Hun tillater ikke at vi kommer borti henne ennå! Og spiser ikke hvis vi ser på henne! Dette er en lang vei å gå, men ørsmå fremganger noteres daglig!

Nå - endelig steinlemping!

Ps Venter på sprengemannen - "til uka" sa han, altså denne - og det er mye igjen av den!!!


.

22. aug. 2009

Steingjerde - Stønn!

En får bare prise seg lykkelig at en ikke er "steingjerdemurer til daglig" - det er tungt!

I påvente av sprengfyr hviler garasjeprosjektet - men ikke byggherren! I enmannsbedrifter, blir en straks satt i annet arbeid. Fra "stand in" som gravemaskin, ble jeg omskolert til steingjerdemurer! Omtrent fra asken

til ilden, i alle fall hva ryggen angår!

Dette er fortsettelsen mot byggefeltveien, av den mye omtalte nabomuren.
Kommunen eier grøfta, så jeg kan ikke mure/støpe der, selv om jeg gjerne ville. Naboens røtter røtter røtter!
Steinene må finnes på tomta, og graves frem. Mer jobb det, en å trille og stable de. Den nye trillebora får kjørt seg, ser ut som den har vært i krigssonen nå! Steinene har vært brukt til husdrenering i 1947. Oppgravet igjen i 94, for så å gradvis bli bed-kanter. Ny flytting i 2009 - til steingjerde! Blir dette siste gangs flytting tro! De er i alle fall altfor tunge for en 51 åring (snart pensjonist som forbipasserende mener!!)

Bildet øverst er sett fra veien, og nederst, sett fra haven! MEN - hele gjerdet blir dekket med jord til tops, kun toppen av gjerdet blir synlig!
Det er/blir til, for å holde på plass jordmasser. Grøftekanten er for bratt til å "jobbe" i!
Nå må jeg fortsette bortover langs det gamle steingjerdet, det som den første og ubruklige hagedesigneren mente skulle graves vekk! Det skal trappes gradvis ned mot dagens nivå, for å holde på jorden. Tro jeg går over til å bruke sekketralle for frakt i dag! Blir ikke så mye løfting da!



Må bare ha med denne Praktsolbruden, Helenium autmnale praecox. Den er flott nå!
Men selvfølgelig må jeg irritere meg over at jeg ikke vet hvilken sort det er! Noen tips!;-)

Jeg hadde flere bilder i dag, skulle ønske de kunne stå ved siden av hverandre!

Forresten dere som er innom, burde jeg holde bildene i det ”klikkbare” formatet jeg bruker, - eller større - eller mindre – (eller ikke vise de i hele tatt!) ;-)

Ha en riktig fin helg, her er det reine sommeren for tiden – herlig – når en ikke graver jord eller lemper stein!


.

21. aug. 2009

Bekymringskapasiteten.

Overskriften fant jeg i boka "59 - og alt det der" - Boka er en flott blanding av et kritisk blikk på vårt levesett, og morsomme betraktinger! - Men grunn til at jeg festa meg ved ordet er ikke bankturen vi tok i går. Vi ville ha en forhåndsprat om lån til byggeprosjektene. Det ser ut til å gå greit, og valget blir slik jeg ønsket, et Flexilån. Fungerer likt en kassakreditt. Betaler rente for det til en hver tid du bruker av lånet. Renten er flytende og samme prosentsats om et vanlig lån. Prisen for å ha "kassakreditten" er 600 kroner i året, eller 50 kr måneden - som banken helst vil si! - Må ha en takstmanns "verdivurdering" av huset først - og det koster kr 1700.- ! Finanskrisens skyld - sier de!

6 timer sammenhengende tordenvær i går ettermiddag/kveld, ga heller ikke de store bekymringene. Tor var ikke rett over huset, men pcèr-telefoner-tv osv måtte være utkoblet!

Noe som bekymrer - er situasjonen i speideren, det viser seg at økonomien har vært "rammet av finnanskrisen", og jeg har "selvoppnevt" tatt grep for å få den i rute igjen. Dessverre ser det ut at vi har gått glipp av 30000 fra Frifondet i 2008 - grunnet manglende søknad! Det er mange vafler det! - Noe må gjøres med "ledelsen!
Det er i alle fall bekymringsfullt at jeg nå ser ut til å påta meg mer en godt er - og jeg kjenner utfallet av det - men klarer ikke å la være!

Men bekymringskapasiteten. Med 30 år som "kretsmester" i bekymringer har jeg etter hvert utvikling en egen teori som sier at en kun klarer å håndtere et visst antall bekymringer av gangen! Fyller en på med nye, blir noen fortrengt. Selvfølgelig gjelder "sterkestes rett og så der! Men teorien åpner muligheten for fortrengning av andre bekymringer. Forfatteren av ovennevnte bok mener det samme! Den er, tross alt, morsom denne "teorien" - når en ser det litt fra utsiden! Og ordet var herlig synes jeg!

Fredag - og har ingen planer!

Ps Høstastersen har begynt å blomstre nå!

.

20. aug. 2009

Pensjonist - hmm !

Gårsdagen ga ikke mye action. Brukte vel halve dagen på å sette opp "salinger" - slike "dingser" som brukes til å trekke snorer over i hvert hjørne, litt på utsiden, av garasjetomta.
Det ble maaaange turer frem og tilbake med målebånd, snorer og sikting. Litt problematisk siden noen "fastsittende steiner" er i veien, de som skal sprenges vekk.
Men jeg kom i mål etter å ha gått hundre runder med meg selv ang størrelse, hvor nærme jeg skal være grensa, og likens forhold til "veimitte", som det heter. Jo da jeg har tegninger, flotte tegninger, men jeg er så "dårlig til å lese de" ;-) Det pågår kamper og forandringer i mitt indre om faktorer som plassbehov i haven, solskygge, trohet mot tegninger , kommune, og naboer! Det er mest snakk om cm, men hver eneste av dem teller hva angår hage og sol! Vel, nå er loddet kastet! (eller egentlig lagt på benken i snekkerbua ;-) )

Mens jeg holdt på som en blekksprut med liner og målebånd i minst 4 hender, kom det en pensjonist forbi. Det er mange folk som går langs veien inn til byggefeltet, noe som tidvis kan bli vel sosialt! Han spurte om han skulle hjelpe med til å holde noe. Jeg takka pent nei og sa dette kommer til å ta langt tid, for jeg må tenke i tillegg - og dessuten har jeg god tid. - - Jo han hadde sett det, og som pensjonist har du heldigvis god tid ja!!!!!! Pensjonist” - ja - jo – jeg er vel det på en måte, svarte jeg! - - - Der fikk jeg den! Ok jeg er av den typen som alltid har sett for gammel ut i forhold til alderen, (unntatt rundt 16 og 18 !) - ikke stort å gjøre med det - har ikke prøvd eller evnet annet heller! - Men det er tross alt 16 år til jeg blir ordentlig pensjonist da!!!

------------------
Resten av dagen/kvelden gikk med til speider! Hmm - skulle ønske jeg kunne trappe ned der - men det ser ikke slik ut – tvert i mot!

Og hva pensjonist angår, begynte jeg på en meget lovende bok i går kveld, Virginia Ironsides "59 og alt det der" - det gjelder å forberede seg! - - - Boka virker knakende morsom, kommer tilbake til den når jeg har kommet lengre! - Nå - grøt!

.

19. aug. 2009

Seiglivet padde.

I går, tirsdagen, flott sommervær - og graving fortsatte - mens "feriesvetten" piplet - eller fosset! En blir så "frodig og saftspent" i disse feriene!
Ryggen merkes nå, og det blir like mye hvile/fundering som jobbing!
Jeg fikk gravet frem de siste av bergknattene som må sprenges. Spylte de siden reine med høytrykken. De ble reine, jeg ble totalt nedsølt.
Det blir antagelig sprenging med vann - noe nymotens greier. Synd å ødelegge de fjellknattene. Jeg har "spart på dem i 15 ¨år, men ingen ting har skjedd, utover "produksjon" av bringebærskudd, høymol, og skvallerkål! Har forresten nok fjellknauser til tomta.

Det er mye padder her, noe jeg ikke er udelt glad for. Ikke koselig å gå barbeint ut på terrassen i mørke får så å tråkke på ei padde....! Finner en del når jeg graver i garasjetomta, og de "flyr" over veien og ned i grøfta på andre siden.
Men i går like før lunsj, med øyne fulle av svette og briller fulle støv, var jeg uheldig og fikk skadet beinet på ei skikkelig stor ei. Den lå nede i verste gjørma - at de kan bo slik, helt gjørmedekt var den. - - - Kunne ikke tenke på dyrlege. . ., så jeg tok spaden og ville dele den i 2 - raskt og humant. Men obs - den delte seg ikke, prøvde igjen, - samme resultat, - - - nå begynte det å gjøre vondt - maken til dyreplageri.
Løfta den opp på fjellet med spaden, og smalt til så det sang i albuen - hva.....ikke nå heller. - Tippa den rundt - og så at den var helt knallgul på undersiden hva...! Aha - 10 års flashback - det var ei skumgummipadde som ungene hadde lekt med - der var den! - Godt den ikke hadde formert seg, for heslig var den allerede den gang - den "deilig myke nusselige" padda! Vel, det hjalp på "vondt i empatifølelsen" at den ikke var ekte.

I dag, tja, noe oppmåling, snortrekking. - - - Så speiderforberedelser, planleggingsmøte i kveld - så er vi i gang igjen! Med høyst blandete følelser siden storspeideren ikke "er i form". - Heldigvis har jeg kun småspeideren med "de søte små" 3. og 4. klassingene!

Hmm - ikke bra å være våken på denne tiden av døgnet!


.

18. aug. 2009

Havregrøten i rute.

Ok jeg innrømmer det, tittelen drar nok ikke de store masser innom bloggen for en kulinarisk reise ut i havregrøtens "mangfoldige verden" :-D Det er det andre som takler mye bedre ! - - - Vil bare si er at nå er familien i rute igjen, ja utenom meg da - som vanlig!

Siden lørdagen ble som "spådd" - øs regn - ble den tilbrakt på sofaen sammen med Philip Marlowe. Ramond Chandler sin klassiker fra 1953 - "Det Lange Farvel" er nå i 2009 oversatt til norsk! Tøffe tak - og moral - i datidens USA.

Søndag skulle det hviles, men det ble noen timer med graving, siden lørdagen "fløt bort"! Ikke bra å grave på en søndag, og kirkefolket lot som de ikke så meg - de er heldigvis hensynsfulle her omkring.

Mandagen var det skolestart, og jeg forsov meg - nesten - sånn er det blitt nå. Jeg ble reddet av feilkjøpte havregryn, de lettkokte! Guttene er i form, først pang start med skole, og siden 2.5 timer med korpsøving. De er nok trøttere i dag.

Jeg fortsatte på utgravingen, og kom borti et parti med småsteinsfylling ispedd subbus og singel! - Det pakker godt!
Jeg sliter med å takle at halvparten av garasjen blir liggende på fast, sterkt skrånende, fjell, og resten på løsmasse. Det er ingen god kombinasjon! Det blir for dyrt å sprenge så alt ligger på løsmasse, og det er sikkert 30 meter ned til fast fjell under løsmassene, så påling er ikke noe alternativ. Det blir vel å la det stå til, og bruke godt med armeringsjern!

Ellers gikk fruens bærbare delvis i stykker, noe med strømmen, så der ryker 8000. Egentlig kan ”vi” klare oss uten, har 3 faste, men kjekt å ha en løspc i stua, den blir ofte brukt til "det lurer jeg på" ting!

I dag, mitt liv som muldvarp fortsettes - men først havregrøtoppskriften.

3,5 del melk - 3,5 dl vann - 3,5 dl seinkokte store havregryn. 1/2 ts salt (seltin), Kokes i 10 minutter, helles på skål og drysses over ned en klype ekte brunt sukker, litt kanel etter snak, og et smørøye av "ekte" smør! Vel bekomme! :-D (bilde får lages i hodet!) :-D

.

15. aug. 2009

Du skulle vært i Guinness.

Han sa så i går kveld, naboen, han som har "fått ny mur"! Nå var det ikke muren han tenkte på, den er han strålende fornøyd med, - og det er helt greit for han at jeg har brukt "en sommerferie" på å holde hans store trerøtter, kraftige bjørnebærkratt, samt en urskog av høymol og skvallerkål på hans side av grensen! Nei det var ikke det, men "mitt nye prosjekt" han hadde i tankene!

For i går, endelig, satte jeg spaden i jorden, jord som i - jord, sand, stein, pukk, røtter, bark, og en uendelig mengde med seig torv, og begynte på prosjekt - Ny garasje! Yesss!

Nå er det galskap å begynne å grave dette for hånd, men en gravemaskin ville bare rotet det slik til, at etterarbeidet ville bli vel så mye. Jeg benytter samtidig anledningen til å skille ut det som er grei jord for tilbakefylling rundt muren. Forholdet na er 70% jord og 30% hageskrot. Plassen har vært "dumpingplass" i 15 år for alt hageavfall jeg ikke har maktet å gjøre noe med - der og da!

Irriterende nok, tok jeg ikke "før bilde" - var altfor ivrig på å komme i gang.
Det synes ikke på bildet, men det er nesten 2 meter opp til kanten av europallen, tungt å hive så høyt! Men - så gjør jeg det for mosjonens skyld da! Den lokale gravemaskinmannen stoppet graver`n utenfor meg i går og ropte: Det er finni opp maskiner til sånt!!!

Det blir innkjøring fra den veien dette bildet er tatt. Nabomuren sees forresten i bakgrunnen, og det samme med drivhuset, - som skal vekk, det er som kjent bare et nødhus, og høyst midlertidig.......!
Jeg liker selvfølgelig ikke å lage skygge i hagen med denne garasjen, men finner ikke noen annen løsning. Og bilen må vi nok ha!

Men naboen altså. Han og fruen pluss noen venner hadde middag-pluss, på terrassen i 19 tiden i går kveld, og ruslet deretter til/på byen. Noen ord veksles mens de går forbi, og det er da han kommer med kommentaren om at jeg burde kvalifisert til Guinness - for å være oppgående - etter å ha spadd "jord" i 9 timer, og det i full sol og 22 graders varme! :-D Det spørs vel heller hvordan det blir i dag......! Men i dag meldes det absolutt regn fra alle kanter, så det kan hviles! - Og kanskje jeg kan kjøpe meg ei flaske Guinness i steden. - Godt å være i gang!

.

14. aug. 2009

Vannpost og ny trillebår.

Hopp over en dag med bloggskriving, og det blir håpløst å velge ut hva som er notèr/publisèr verdig! Skriver en ned med en gang, er alt verdifullt, - og hopper en over en dag eller 3, er ingen ting verdt å nevne! - Litt hver morgen er visst best for meg.

VannpostmonasjeVel, vannpost - to be - en gang med tiden. I forbindelse med nabomuren måtte det dreneres fra fjellet. Ikke for det regner så mye, og regnvannet siger greit unna, men naboen vanner så utrolig mye på ei steinrøys med ugressdekke, at det flyter over hos meg. Dvs. han glemmer å stenge av vannet!
Jeg gravde ei grøft, ca 5,5 meter lang, fra muren/fjellet, og bort til brønnen. Det ble gjort før jeg begynte på muren, - for å drenere bort vannet. I går satte jeg ned den meterhøye trekasse som skal bli "sluket" fra vannposten. Den har et drensrør i midten, og skal fylles med pukk. Videre la jeg fiberduk, drensrør, og pukk i bunnen av grøfta fra fjellet. Nå vil "nabovannet fra nabofjellet" - renne ned i min vannebrønn! Kjekt å ha!
---------------

Ja det har jeg glemt, på onsdagen det ble ny trillebår fra Felleskjøpet - Jada - der gikk det 700 kroner, men båra er grei. Kjøpte et nytt hjul til den gamle også, 250 kr var det vel, men det passer ikke "automatisk" og - vel vi får se!
Jeg var samtidig innom bokbyen, som Tvedestrand altså er, og fant noe gammelt "hagesmågodt", - får komme tilbake til det! Bokselgeren var stolt over å ha solgt en bok til Knut Langeland for kr 50000! Mine var billigere, minst tre av nullene mindre.

Ble innkalt til "rutinesjekk" på arbeidskontoret! Disse 3 etatene er nå som kjent slått, blandet, ristet og rørt sammen! Alle må gjøre alles jobber, og kunnskap mangler fremdeles. Det ble høyst pinlig for behandleren. Jeg måtte bare gjøre det beste ut av det, slik at vedkommende fikk noe på papiret, som kunne føres i journalen, (var ikke oppsatt med egen pc ennå!!!) og vedkommede fikk ryggen fri. Når skal de få opplæring!

Været er strålende, med unntak av regnbyger. Men vi har sluppet heldig fra det her. Leste om salatbonden i Grimstad som hadde fått ødelagt salat og annet for 120000! De fikk forresten kroner 12 for et salathode til grossist! 3 måneders ”arbeid” - 12 kr!

I dag strålende, nå ut!

.

12. aug. 2009

Hvit solhatt og lett pussa!

Neida, jeg har ikke "frika helt ut", og ofra stråhatten min! Ei heller smakt på "godsakene"! - Så forklaringen på overskriften er som følger.

Den hvite solhatten, som forøvrig heter Echinacea purpura White Swan, står i full blomst i et av de "evige" ventebedda. Riktig så flott er den og lyser herlig opp om kvelden. Tror faktisk den kunne gjøre seg sammen med den røde, uten at det blir crash! Nå står den ved siden av "mai-nøkler" og det er nok ikke så heldig - men i ventbedd altså!


Så til en "pussig sak" på flere måter. Det gjelder den evige nabomuren, eller kanskje klagemuren!!!
Er det noe jeg virkelig gruer meg for og har hatt liten suksess med in past, så er det påføring av puss "på frihånd"! Kosting går greit, det klarer alle, men å legge på med brett, nei det er en annen sak!

Men - i går så skulle jeg altså pusse muren, for jeg liker ikke synlige blokkskjøter i hagen, vil heller ha en "sydeuropeisk" stil på den!
Siden alle penger er brukt til ferie, ble det å blande murpuss selv, ut i fra "rester"! 60% mursement, 40% standardsement, og 3 deler solla sand! Jeg ga meg nok en gang og tenkte, - jeg får blande tynt og koste. Får heller koste 3 ganger! - Orker ikke nederlaget det garantert blir med brettpåføring.
- Frem med kosten og ned i bøtta. - HVA - bruken ville ikke en gang feste seg på kosten......! Svarte....!
Oppsamlet forbannelse fra årtier med prøving blomstret fullt, og i vilt sinne var bøtta nær ved å havne hos naboen!!! Er det mulig, selv ikke det!
Pust – pust - pust, - ok prøver med brett - og tenk - undrenes tid osv - det funka som bare det. Skulle ikke tro jeg hadde gjort annet hele livet! Frihåndspålegging av puss, - fort gikk det og, og mye kom på, dvs. jeg kunne ha lagt på litt mer, men ok! Etter en halv times tørk, kunne jeg slette over med brettet! Voila!

Ellers, flott sommerdag i går, uteliv på terrassen, nykokt plommesyltetøy, fruen hjemme, og det begynner å dra seg til med jobb - altså jobb som betalt jobb! Ok, ikke ennå, men snart - en gang!

I dag, trillebårhjul - kanskje. Ikke mulig å oppdrive i byen, og nå har det blitt en "besettelse" Kikka på ny bår, med de er søren meg så tynne i blekket og dårlige i hjullagrene at - nei!’

Nå frokost på terrassen.

.

11. aug. 2009

Trillebårhjul

Så er de "stille" hverdagene her, og en kan igjen hive seg over dagliglivets små trivialiteter, - som i dag - er trillebårhjul!

Men først, plommer!
I år så har det skjedd ett eller annet med plommetreets blader. De utviklet seg ikke, og ble til små "bonsaier". Fruktanlegget som ble dannet i fjor var der, og ved flittige innsekters hjelp ble det frukt. Men små ble de, siden "matmor bonsai - bladene" ikke orket å forsyne de med nok "energi". Plommene ble omtrent halve størrelsen av vanlig!
Små, men veldig gode.

Dessverre så har denne "sørlandssommerens" regn gjort sitt beste for å ødelegge de, hvilket den har klart, langt på vei. Men noen ble det! Vi har vel høstet/spist en ukes tid, men nå er det slutt. De som sees på bildet går til syltetøy, det er mest jeg som spiser plommesyltetøy!
Noen som vet hva som har skjedd med bladene?

Så trillebårhjul. Sementbåras hjul har punktert, og det er ikke så rart når en ser på bildet! Felgen er rustet helt bort rundt ventilen! Bora ble satt igjen av forrige huseier, fordi den var for gammel. Likens ble den satt igjen av eieren før der, de som bygde huset i 47, fordi den var for gammel! Jeg overtok den i 92 og har hatt den i "daglig drift" siden!
Men nå er det slutt, hva hjulet angår!
Spurte på Trevaren om de hadde nytt hjul, neida! Men ny bår hadde de! Godt det! Men jeg trenger kun nytt hjul. Ringte til Felleskjøpet i nabobyen Tvedestrand, og de hadde "noe greier". Men da må bilen frem. Jeg skal spørre hos kameraten min som driver Jernia her i byen, kanskje!

Hadde jeg vært min far (fri og bevare meg for det!) hadde hjulet blitt demontert, renset for rust, og fått sveiset inn en ny lapp over hullet! Jo da - jeg husker han sveisa ny bunn i Thermosflaska si en gang på slutten av 60 tallet.
Det var en sånn rutete Thermos med glasskolbe og kork-kork uten gjenger. Den hadde vært i daglig bruk på jobb i åresvis, og ombord i sjekta, under tusenvis av fisketurer. Saltvanet der hadde tatt bunnen på den. Så viste det seg at en eller annen tilfeldig blikkboks hadde samme størrelse som Thermosen, og den ble sveisa inn som bunn og et stykke oppover. Ok mulig det var slaglodding og ikke sveising, begynner å bli lenge siden, men i alle fall! Skulle ikke forundre meg om han har den Thermosen ennå!!! MEN - jeg er altså ikke han! Så jeg får vel punge ut på en eller annen måte!

I går, kun litt fugepussing på nabomur, så datt jeg tilbake i feriemodus!

I dag, tør ikke spå noe!

.

10. aug. 2009

Sørlandet tømmes!

Nå har de svartkruttelskende sjørøversørlendingene svidd av sine ozer kanonkrutt, trebåtfestivalen er avslutt, og sommersørlandet stenges! Bryteren er slått av, og det blir stille! En tur ned i byen nå, og du tror du har kommet til en forlatt by! Og jeg liker det!

Jo da, for oss som har råd til å bo her hele året, er dette nyttig, hyggelig, og antagelig nødvendig, både for sinn og økonomi! Det er ikke slik ment - men det er altså deilig når "gjestene" reiser! Deilig er det å kunne komme inn på butikken igjen, og nå kassen i løpet av rimelig kort tid. Deilig er det å slippe å se at parkeringsplassen utenfor dagligvarebutikken ser ut som en skraphandlertomt, med trillevogner forlatt utenfor i vill uorden - vi gjør ikke slik her! Ei heller unnlater vi ikke å plukke opp smågodt som ungene i fri dressur drar ut av "plukkboksene" og slipper på gulvet! Mor og far så ikke, de har nesa ned i hovedstadsavisene - mens de er på ferie! Var det børsnoteringer - eller trusa til en aller annen som var så viktig!
I alle fall, takk for i år og vel hjem!

Så kan byen begynne å leve det egentlige livet igjen, alle Risørs 63 lag, organisasjoner og foreninger begynner å våkne til livet. De lager samholdet, nærheten og tilhørigheten, som gjør at folk fremdeles bosetter seg her!

Jo jo, valgkampen skal nok sette på kartet saker som bør endres lokalt, selv ved dette valget! Regner med at boplikten vil bli lokale partiers tema! Så og sentralt, sammen med miljøvern!

Hvordan jeg kom temaet at Sørlandet tømmes og stenges, jo jeg skulle sende noen venner av ungene til Oslo med bussen i går. Vel, vanligvis holder det med en buss, noen ganger 2. I går var det 4 fulle busser som skulle innover, og de går annenhver time!
---------------------

I dag, lett overskyet og varmt! Det meldes noe regn! Jeg får ta litt fugepussing på nabomuren.

Ps Mr.B har allerede nådd opp i 35 grader, og det bare med et ilegg! Dette blir bra!

.

9. aug. 2009

Risør-Lillesand

Risør er ikke til å være i under trebåtfestivalen, noe jeg av alle - minst skulle si! - Men jeg har "done mine time" med den!

Så med bilen full av egne og lånte gutter satte vi kursen mot Lillesand og AMK - Agder Motorhistoriske Klubb sommersamling og feiring av 30 års jubileum.

Mye lekkert å se, og bilen over, en Chevrolet Flett Master 1948 (muligens 47 eller 49) var min favoritt! Traff ikke eier, men vet at det er vanskelig å få en slik i tålig stand til landet under 350000!

Over 100 veteranbiler hadde funnet veien dit og mangt var å se - men "veteranbiler"! Jeg tok meg stadig i å tenke "hvor er veteranbilene"?
"Er ikke dette vanlige biler da"!
Slik er det når kravet til veteranbil er alder over 30 år, og undertegnede er 50 pluss!:-D



Guttenes favoritt var faktisk denne, en Fiat 500. En riktig sjarmklump, som igjen har kommet i produksjon i ny design og forhåpentligvis med en noe større grad av sikkerhetsutstyr!
Guttene kommenterte utallige ganger bilenes manglende sikkerhetsseler! De skulle bare visst hva "far" hadde vært med på av "transport" opp igjennom tidene! Ikke mist i Fiat 500.

"Rakettrampa" var favoritten i baksetet ”den gang da”. Sittende i åpningen mellom fremstolene, for god utsikt! Selvfølglig uten belte!

Det kom regn litt utpå dagen, og det endte selvfølgelig med god og dyr lunsj under tak! - Hvilket ikke er vanskelig å få finne der i byen - under sommermånedene!
Lillesand gamle bykjerne er en høyst sjarmerende, men bærer mer og mer preg av å være en "2 måneders sommerby" - og stengt resten av året!
Mange hus i sentrum er til salgs, men til priser styrt av "se et ørlite glimt av sjøen moten" og ikke av husets tekniske stand! Synd, for dette er flotte bomiljøer - ÅRET RUNDT! - - - Samme dritten skjer i Risør.

Noe grått ute i dag. Meldingene sier delvis skyet, med temp på rundt 20 grader! Det holdes helgehvile.

.

7. aug. 2009

Mur - og - Bær

Overskriften er kanskje ikke så tvedtydig som i går - men korrekt!

Mot alle odds ble det nesten en full dag med muring i går, utrolig slitsom i varmen, - jada - nå er vi der! Men - det èr varmt i solsteika mot mur.
Gårsdagens muring så ut til å ha gått fint. Den mørke fuktige biten nederst på bildet her. Det er alltid spennende å ta vekk forskalingen, for å se om en har stampa nok.

Bildet viser armering og forankring i fjell for enden av muren, samt bakre forskaling for den siste biten.

Her er ytre forskaling laget og monteret. Med hjørne, og mot fjell! (Mot fjell i dobbel forsttand, da naboen heter Fjell!!!) Det går i spiker, skruer og tvinger!
Bildet er tatt etter støpinging. 2 blandinger. 1 del standard sement, pluss 4 deler sand, pluss 1,5 del pukk,(16-22mm), pluss 9 liter vann . Det skulle bli solid.
Nå er jeg er KJEMPEGLAD for at jeg har kommet i mål med tungarbeidet! Dette har vært en lang vei! Nå gjenstår div pussing.

Jeg murte til klokka 16.00 i går, tok en rask dusj og så bar det avsted på blåbærskogen! Jeg var dønn sliten og hadde ikke lyst, men guttene og venner synes det ville bli såååå morro å plukke blåbær!

Vi kjørte et par mil opp i landet og fant et felt, det var plukket før, men jeg gadd ikke å begynne å gå på måfå. Såååååå morro ble snart såååååå kjedelig. Men de fant en bekk osv, pluss div spisng av bær. Vekk fra pc og ut i frisk luft i alle fall! Total fangst ble 4,5 kg, er vel ca 6 liter det. Godt å ha til vinteren!

Morgenen i dag er så strålende fin, sol og vindstille, og det er som nevnt trebåtfestival i byen. Noe jeg ikke deltar på lenger, har vært med siden jeg laget velkommenskiltet til 1. festivalen, og en 15 års tid fremover. Men en går lei, det var mye hardt arbeid og (mye hard) festing. Nå er har jeg slutta med begge deler!

Akterspeilet på vestindiafareren Götheborg, som ligger til kai her nå, er imponerende!

I dag, mest suse rundt, kanskje litt pussing.

.

6. aug. 2009

Sol - og - Bær.

Onsdagen begynte med tjukk tåke! Ja ja tenkte jeg, det også - men tåka lettet og det ble en fin sommerdag!

Et solskinnsbarn (nåja barn og barn - ok tidvis...) som jeg er, så kom formen seg med sola, og jeg jobbet 3,5 timer med nabomuren. Forskalte og støpte. 80% forskaling og 20% støping. Er jeg heldig får jeg gjort en del til i dag - skjønt det var snakk om noe blåbær!

Tok litt beskjæring av hvitripsen. Enten skjærer jeg altfor mye, eller så skjæres det ikke i det hele tatt! Jeg må innrømme at det faller meg vanskelig å beskjære, "Det kommer jo bær der neste år og".
Men - skjæres det ikke, øker utbyttet i flere år, før alt plutselig går i stå, og en må begynne helt på nytt! Hvilket blir flere år uten avling! Konklusjon, beskjær jevnlig! Som om jeg ikke visste det!

Fruen ba noen venner komme på solbærplukking, (hun liker det ikke selv og jeg mistenker . . . ) Vel, jeg ringte de i går kveld, og vi plukket i lag, veldig koselig. Nesten som i 50 åra! Fruen var sååå fornøyd når hun kom fra jobb! Nå står 4 kg klar for nedfrysing i 3 dl porsjoner. Disse gir følelse av høysommer under vinteren, da de forvandles til smoothie (for et navn!).

Flott sol i dag morges rundt 7 tiden, og jeg fant disse i motsol på terrassen.


Dette er er det beste jeg kan klare å få macro ut av dette kameraet, dog håndholdt en tidlig morgen!
En Petunia, 50 cm høy, som jeg har glemt navnet på.








Noen gule "sommerdahliaer" som lyser om kapp med solen.









Og her noen "ferskenfargede" av samme familien.










Fint med blanding av hvite og røde blomsterbønner!

5. aug. 2009

Mr. B i full jobb - jeg derimot!

Så er Mr. B i full jobb! Han fikk sitt første måltid i går, og virker fornøyd med det!
Det må sies at han som snart 10 åring følger tradisjonene til gutter av samme alder, som ikke har innsett nødvendigheten av en vask i ny og ne. Det stinket av han! Og det pussige er at lukten av hans tidligere kompostliv, er annerledes luktene fra tidligere komposter herfra! Er det virkelig slik at en hver "kompostør" lager kompost med egen Bouquet!
Han fikk i alle fall en grundig vask med div skumle såpemidler, og fremstår nå ganske velduftende.
Som første måltid fikk han i bunnen oppmalt kvist iblandet litt barkstrø. Et lite dryss med feit grønnsakjord over der, før div snadder fra kjøkkenet toppet det hele. Vel bekomme!

Mr. B jobber, jeg gjør det ikke. Etter 5 uker div ferie, er det tungt å komme i gang igjen! Betalt jobb, er det fremdels noe ustabilt med, men det mangler ikke på oppdrag på farmen! Hva som mangler stort, er arbeidslyst. Jeg prøver, men kommer ikke i gang. Finner på tusenvis av unnskyldninger for å komme unna. Tror ikke det blir mer en et par effektive timer pr dag! I regnvær er det selvsagt "umulig", men i går var det oppholds, lettskyet og fint. Selv det hjalp ikke!
Jo det var et par timer med kompostvask/oppstart, så en time med gress, en time med luking, og en time med fundering på hvordan jeg skal komme videre med nabomurprosjektet! Ok så blei vel litt gjort - men det er forskjell på gjort og gjort. Egentlig skulle ha jobba minst 7 timer med nabomuren, for den ligger først på prioriteringslista, før garasje, husmuring osv osv!

I dag er det tykk tåke - virkelig tykk! - så da!

.

3. aug. 2009

Mr Biolan ankommet!

Jeg besøker, litt for ofte, en dyr venn som heter Finn - - dot no.! Så også i går søndag, og det resulterte i kjøp av en brukt Biolan 220!
Nå har jeg i lengre tid kikket etter noe "proft" til varmkomposten. Tenkte å lage noe, men i mangel av altfor få liv, i forhold til mine "har lyst til" prosjekter, har det sakte sneket seg inn noe fornuft (mot alle ods) og hvisket meg i øret at - kjøp!


Selger var en dame rett utenfor Arendal som hadde solgt sitt flotte hus, og ikke minst 2 mål store aldeles skjønne hage, for å flytte i noe mindre og lettstelt! På nyplasen var egenkompost verken behøvelig, eller ønskelig!
Ga 1800 for den, orket ikke å prute, formen er ikke helt der, og etter møte med et slikt hagemenneske, med en slik hage, ville det vært aldeles umulig! Ja jeg faller for så mange slags sjarm!

Skulle det mot formodning slutte å regne - mye - vil jeg starte den opp i dag!



På min våte vei ned til drivhuset for innhenting av morgenens tomater, fant jeg denne i ventebeddet! Digitlis laevigata! Finner ikke noe norsk navn på den, men er vel i slekt med revebjelle! Den har slike skjønne og litt uvanlige farger - eller fargesammenstning.




Her sees den i finvær, den har ca meterlange aks!

Noen som vet et norsk navn på den?






I ettertid, dette handler om oljesøl, og burde antagelig ikke leses!

"Ellers skulle jeg skrevet om oljesølet, men jeg er så oppgitt og forbannet, at jeg ikke klarer det! Etter å ha vokst opp i strandkanten, sammen med fiksere, loser, ja kystens arbeidere av alle salg, har jeg i 40 år vist hva som burde gjøres, og prediket det tidvis! Men i liket med de nevnte, - alltid for "de bestemmendes" døve ører! De har kuttet i losplikten, de nekter å sette inn store beredskapslepebåter på sørlandskysten, og de lukker øynene for at ved slike ulykker er behovet for mannskap stort!

Visstnok kom det som en overraskelse at strømmen går sørover langs sørlandskysten også!!! At det kun er mellom 5 og 10 dager i året den går motsatt vei, har de ikke fått med seg, til tross for at det er omskrevet allerede på 1300 tallet! - og at samtlige av kystens brukere vet dette! Når det i tillegg kommer som et sjokk at tungolje flyter dypt nede i vannet, slik at overflatelenesene ikke virker, må en jo bare stønne!
Jeg nevner bare kort at vi har et sjøforsvar som har båter, utstyr og trent personell som kan være ute selv i orkans vind. - Men de ligger kun til lands - grunnet pengemangel! Likeledes har vi et sivilforsvar som av samme mangel, MÅ ligge å dra seg i tyttebærlyngen! Skal til slutt tro om disse oljevernbyråkratene har hørt om sildegarn før, - de er dype og tett maska! En forbedret utgave av de kunne fange opp 90 prosent av all "klompolje!!!
Ok jeg sa det - dette burde hverken vært skrevet eller lest!


Noe oljesøl har kommet til de ytterste øyene her! Og tro det eller ei, men "byrokraten" så på radioen i dag morres at private måtte ikke gå og fjerne olje selv, - vi har et oljevernregnskap å ta hensyn til! Regnskap er altså viktigere en naturen!

1. aug. 2009

Invicta - 8 grader, og en roman!

Har i mange år hatt en stikkelsbærbusk med gule - utales lys grønne - bær. Kjøpte den ca 95, sammen med en Rød Hinnonmäki! De ble plassert etter datidens "beste evne", hvilket var lite vellykket! Slik sto de en drøye 10 års tid. Avlingen ble maks 10 bær pr år, hvorav rådyra tok de fleste.
Til slutt ble de nå flyttet, og har brukt 2 – 3 år på å komme seg. I år høstet jeg 3 kg på den! Men som ikke det var nok, (som selgerne sier) bæra var fantastisk gode, også som syltetøy. Knuser de i foodprofessoren, tilsetter frysetøy og litt sukker, øser de opp i youghertbeger, og setter i fryseren. Sommerminner på boks!
Gammel som jeg er husker jeg smaken av de melduggsmottakelige bærene, (stikkelsbærdreper), og selv om minnet er noe bleknet, må jeg bare si, disse er vel så gode!!! Anbefales!

Slik skrives det om de:
Nyere engelsk sort. Store, gulgrønne bær,(ikke hårete) Meget god kvalitet. Moden i juli/aug. Resistent mot mjøldogg. Sterk mot bladfallsopp. Utbredt vekst, (men kan stammes opp). Kraftige torner (ikke noe problem) Næringsrik jord. Bør plantes på en solrik vokseplass. Høyde: 100 cm H5.Beste sort til økologisk dyrking!
Her burde det vært en sånn popup boks - er det mulig å få til???

Ellers registrerer jeg at det kun var 8 grader ute i dag mores - er dét sommertemp på sørlandet!!! Må snart sette på varmen i drivhuset!!!

Romanen, nei da blir innlegget for langt, ”tarn i morra”!

I dag, Arendalstur, bare suse rundt! Burde vært på Notoddenblusen, men har ikke energien, og til helgen er det Trebåtfestivalen hvor jeg absolutt burde vært, men formen er ikke der! Men - - - formen er god nok til å suse rundt i hagen og høre humla suse! – Hvilket er teamet for Augustmånedens kronikk på Gals ”Hjemmeside” også! ;-)


.